Kåre Willoch er død

Ble 93 år gammel.

Dagbladet TV gir deg siste nytt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges tidligere statsminister, Kåre Willoch, har gått bort. Han ble 93 år gammel. Det bekrefter Høyre.

Willoch døde mandag formiddag. Han sovnet stille inn i hjemmet sitt på Ullern.

- Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste, sier Erna Solberg.

Høyre-bauta

Willoch kom inn på Stortinget i 1957, 29 år gammel. I perioden 1981 til 1986 var han Norges statsminister, da «høyrebølgen» slo inn over landet. Han var Høyres partileder fra 1970 til 1974.

- Kåre Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste. Han var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet. Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut. Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge, sier Solberg, og legger til:

- Kåre hadde sylskarpe meninger og analyser, men formen var alltid elskverdig. Sterk i innhold, mild i form, var en leveregel han selv alltid fulgte. Jeg kommer til å savne han.

«Alt med måte»

Etter den politiske karrieren var Høyre-bautaen fylkesmann for Oslo og Akershus, fra 1989-1998. I alle år har han skrevet bøker og deltatt i det offentlige ordskiftet, om nasjonale og internasjonale spørsmål.

Før 90-årsdagen ga han, sammen med daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, ut boka «Alt med måte», om konservatisme, populisme, miljøvern og om store internasjonale og globale utfordringer.

I mange intervjuer opp gjennom åra har Willoch sagt at en nøktern livsstil, moderasjon, sunn mat, lite alkohol og nok søvn er forklaringen til at han holdt seg så frisk, så lenge.

I april 2016 ble han imidlertid brått syk, og måtte hasteinnlegges på sykehus i Oslo. Her ble det oppdaget at den tidligere statsministeren hadde fått kreft. I ettertid takket han kona for at det gikk så bra som det gikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer