Kåre Willoch frykter for liv og helse

Oslo Lufthavn Gardermoen vil være uten legevaktordning på flyplassen. Ifølge fylkesmann Kåre Willoch er den planlagte helseberedskapen er en trussel mot folks liv og helse og kan svekke Norges anseelse iutlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men overfor helsemyndighetene snakker eks-statministeren for døve ører.

- Sammenliknet med Fornebu vil helseberedskapen på Gardermoen være fullt ut faglig forsvarlig. Dette er også Helsetilsynets oppfatning, sier avdelingsdirektør Kari Holst i Sosial- og helsedepartementet til Dagbladet.

Skarpe advarsler

Tross skarpe advarsler fra blant andre fylkesmann Kåre Willoch og fylkeslege Anders Smith i Akerhus, har departementet valgt å gi sin velsignelse til den foreliggende helseberedskapsplanen, utarbeidet av Ullensaker kommune.

Dette innebærer blant annet at det på Norges nye hovedflyplass - som forventes å ta imot 12 millioner reisende årlig og hvor det daglig vil oppholde seg rundt 10 000 personer - vil opprettes en ambulansetjeneste med ambulansepersonell og en spesialsykepleier i anestesti.

Legevakttjenesten derimot, som på grunn av den nye flyplassen skal styrkes med to legestillinger, blir der den er i dag - i Jessheim sentrum ca 10 km unna.

«Typisk norsk»

- Beredskapsmodellen er ikke god nok for en så stor flyplass. Når det gjelder departementets avgjørelse uttrykker den en typisk norsk holdning: Vi foretar oss ingenting og venter heller til det går galt, sier en provosert Willoch, og framholder:

- Denne saken reflekterer for øvrig et problem i hele det norske helsevesen, en oppsplitting av ansvarsforhold. Dette gjør det vanskelig å finne fram til enhetlige løsninger, sier Willoch.

Allerede i begynnelsen av mars advarte Willoch departementet mot beredskapsmodellen.
- Med så mange mennesker som hele tida vil befinne seg på Gardermoen, er risikoen for helseproblemer stor. Det stiller krav til helseberedskapen. Disse kravene er ikke tilfredsstilt, sier Willoch til Dagbladet.

Ullensaker kommune vurderer på sikt å styrke helseberedskapen på Gardermoen. En utvidelse av tjenesten vil imidlertid tidligst kunne skje ved tusenårsskiftet.