Høyres landsmøte

Kåre Willoch om IS-kvinner: - Norske borgere skal ha rett til å komme hjem

- Bør dømmes av domstol, ikke av politiske vedtak, sier Høyre-veteranen.

KLART BUDSKAP: Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch besøkte Høyres landsmøte i formiddag. Som vanlig hadde han et klart budskap om flere temaer. Willoch mener Norge bør søke å normalisere forholdet til Russland.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
KLART BUDSKAP: Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch besøkte Høyres landsmøte i formiddag. Som vanlig hadde han et klart budskap om flere temaer. Willoch mener Norge bør søke å normalisere forholdet til Russland.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gardermoen (Dagbladet): Tidligere statsminister og Høyre-leder Kåre Willoch (90) talte til Høyres landsmøte i formiddag.

Etter talen spurte Dagbladet Willoch om han mener norske borgere som har vært med i IS og som nå ønsker å komme hjem, bør hentes.

- Norske borgere har rettslig krav på å komme til Norge. Hvis man skal straffes, må det skje i en straffedomstol, og ikke ved et politisk vedtak. Norske borgere skal behandles i tråd med Norges grunnlov og ikke dømmes av noen annen enn av en domstol, sier Willoch.

- Trekke Russland nærmere

Han hadde klart budskap på flere områder, om lave fødselstall, familiepolitikk og ikke minst om utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Kåre Willoch mener Norge bør bruke sin stemme i NATO og andre internasjonale fora til å tale for en normalisering av forholdet til Russland.

Han ønsker et bedre forhold til vær største nabo, Russland. Willoch sa at Europa på sikt trenger flere venner og må trekke Russland nærmere til seg.

- På sikt burde man trekke Russland inn i et reelt europeisk fellesskap og bidra til en sunnere balanse mellom Europa og nye supermakter lenger i øst, sa Willoch i talen til landsmøtet.

- Vrangforestilling om egen prektighet

Han uttrykte han bekymring for globale problemer, «som blir forsterket av vestlige makters utenrikspolitikk». Best mulig forhold til Kina bør være et mål. Men vestens sterkeste makt forsterker motsetningene, og truer til og med med handelskrig, sa Willoch.

Han nevnte ikke USA med navn.

- Enkelte vestlige makters utenrikspolitikk synes å bygge på en vrangforestilling om Vestens moralske prektighet og underskudd på realisme når det gjelder framtidas globale maktforhold. Man forbereder seg dårlig til at verden kan bli grundig forandret, blant annet ved at makter i andre verdensdeler kan bli minst like sterke som de vestlige.

Dette gjør forholdet til Russland stadig viktigere og kanskje vanskeligere, sa Willoch.

Han sa at Russland etter den kalde krigen fant seg i at NATO rykket stadig nærmere deres sentrale områder. Det var da det ble tale om å ta med Ukraina i NATO, slik at amerikanske flåtestyrker kunne bli plassert 450 kilometer fra Moskva, at Russland annekterte Krim, ifølge Willoch.

- Russland framstiller det som gjenforening mellom Russland og Krim. Men det var i strid med folkeretten. Da svarte vestlige land, blant dem stater som stadig bryter folkeretten, med sanksjoner mot Russland. Sanksjonene skulle være midlertidige, men er blitt varige. Vesten stiller større moralske og folkerettslige krav til andre enn seg selv, sa Willoch.

Vesten kan tape

Han sa at Vesten på denne måten skyver fra seg mulige samarbeidspartnere i en situasjon «der andre deler av verden er i ferd med å overta vestlige makters dominerende rolle».

- Vi bør se i øynene at Kina kan bli like sterkt, eller sterkere, enn noen vestlig makt. Likevel holder altså Vesten på med å skyve sin nabo Russland fra seg, over til nærmere forbindelse med Kina. Ville det ikke være klokere på lengre sikt å prøve å trekke Russland inn i et europeisk fellesskap? Det er ikke enkelt for Norge. Vi må hele tiden legge vekt på samholdet med våre allierte. Men vi kan bidra til en større realisme, sa han.

- Mener du NATO og Norge bør ta skritt for å oppheve sanksjonene mot Russland?

- Man må finne passende tid og form. Men vi må være klar over at på lengre sikt må man gjøre noe for å skape samarbeid og vennskap mellom naboer. Dette er ikke ment som noen ros til Russland, men som utenrikspolitisk realisme. Hvis man orker å se en generasjon framover, vil man se at Europa vil ha en langt svakere stilling en i dag. Og vi vil trenge venner rundt oss.

- Norsk utenrikspolitikk må aller mest legge vekt på forholdet til våre allierte. Men vi må samarbeide innen NATO for å få oppslutning om dette at Europa må trekke til seg flere venner. Ellers mister Europa innflytelse. Norge bør bruke sin stemme i NATO og andre steder til å søke støtte for dette, sier Willoch til Dagbladet.

- Aksepterer ikke folkerettsbrudd

Statsminister Erna Solberg sier at Norge er opptatt av et godt forhold til Russland.

- Derfor skal vi øke det politiske samarbeidet. Samtidig så står vi sammen med våre allierte i Europa om sanksjonene. Folkeretten er vårt førstelinjeforsvar. Da må vi stille opp når et naboland bryter folkeretten ved å annektere en del av et annet land. Vi er for en regelstyrt verdensorden.

Hun er ikke enig i at Vesten stiller andre moralske krav til Russland enn til seg selv.

- Vi forventer at Russland holder seg til de reglene vi er blitt enige om i FN, som er folkeretten. For et lite land som Norge er folkeretten vårt førstelinjeforsvar. Vi skal forstå hva som driver andre lands politikk, men ikke akseptere at de tar seg til rette, sier Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer