ENIGE: Verken tidligere statsminister Kåre Willoch (H) eller nåværende finansminister, Siv Jensen (Frp) vil ha OL til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ENIGE: Verken tidligere statsminister Kåre Willoch (H) eller nåværende finansminister, Siv Jensen (Frp) vil ha OL til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Kåre Willoch sier nei til OL

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H), som i sin tid var med på å gi statsgaranti til Lillehammer-OL, gir finansminister Siv Jensen (Frp) ros for hennes soleklare nei til OL i Norge i 2022.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har lenge kritisert Siv Jensen for å ville bruke for mye penger til mange formål. Det er verdifullt at hun som finansminister endelig ser behovet for å få bremset utgiftsveksten, sier Willoch til NRK.

Kåre Willoch (H) var statsminister for Høyre-regjeringen som i 1985 ga den første statsgarantien for Lillehammer-OL. Garantien var på 1,5 milliarder kroner. Prislappen ble dramatisk mye høyere, om lag sju milliarder kroner.

I høst skal Stortinget ta stilling til om Oslo skal få statsgaranti på 35 milliarder kroner til å arrangere OL i 2022.

- Det er kolossalt mange penger. Jeg er overbevist om at vi vil kunne bruke arbeidskraften, kunnskapen og ressursene til større og mer varig glede for mange mennesker på andre måter enn ved å lage en stor fest, sier Willoch.

Siv Jensen sier til NRK at partiets nei står fast.

- Vi har tatt et klart standpunkt mot OL fordi vi mener det er et kostnadssluk av dimensjoner som heller ikke har støtte i et bredt lag av befolkningen, sier hun.

Frp-statsråden oppfordrer IOK til å gå i seg selv og tenke over hvordan en i fremtiden skal gjennomføre slike arrangement.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) tar den endelige avgjørelsen om hvem som skal arrangere vinter-OL i 2022 31. juli 2015.

(NTB)