Karen (57) og Jill (22) kom seg ut av huset etter flystyrten

Dødstallet oppjustert til 50 personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Omkring fem minutter før Flight 3407 skulle lande på Buffalo Niagara International Airport, styrtet det og traff et bolighus i Clarence Center, klokka 22.30 lokal tid.

Dødstallet ble i ettermiddag oppdatert til 50 personer, etter at det ble kjent at en ekstra pilot skal ha vært passasjer om bord i ulykkesflyet, melder BBC News.

45 passasjerer og 4 besetningsmedlemmer om bord omkom i styrten. I tillegg døde én person som befant seg i bolighuset flyet kolliderte med.

Omkommet
Karen Wielinski (57) og hennes datter Jill (22) bodde i huset i 6038 Long Street, som ble truffet av flyet.

De greide å komme seg ut av bygningen etter at flyet traff huset, ifølge The Buffalo News.

Mor og datter ble fraktet til Milliard Fillmore Suburban Hospital med lettere skader.

Ifølge avisa er det registrert nok en person boende på denne adressen, den 61 år gamle Douglas C. Wielinski.

Politiet har i løpet av dagen ikke kunne med sikkerhet bekrefte at det var 61-åringen som omkom.

Sendt hjem
Kveldsteamet på det lokale sykehuset i nærheten av ulykkesstedet ble bedt om å jobbe ekstra for å bistå med å behandle eventuelle skadde, forteller en sykepleier til The Buffalo News.

Etter at omfanget av ulykken ble kjent, ble de sendt hjem like før midnatt.

- Det var ingen sjeler å hente hit og behandle, kommenterer hun til avisa.

I tillegg til de to beboerne i huset, har ytterligere to frivillige som bistod med slukningsarbeidet fått behandling for mindre kutt- og brannskader.

- Et under
Under en pressekonferanse tidligere i dag uttrykte sjefen for redningsmannskapene, Dave Bissonette, at det var et under at bare et hus ble rammet.

OMKOM: Beverly Eckert mistet mannen i 11.september-angrepet på tvillingtårnene i New York. Hun befant seg om bord Flight 3407 fra New Jersey. Ingen av de 49 personene om bord overlevde flystyrten.  Arkivfoto: EPA/SCANPIX
OMKOM: Beverly Eckert mistet mannen i 11.september-angrepet på tvillingtårnene i New York. Hun befant seg om bord Flight 3407 fra New Jersey. Ingen av de 49 personene om bord overlevde flystyrten. Arkivfoto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Så voldsomt som dette var, kunne det like gjerne ha utryddet hele nabolag, sa han og fortsatte:

- Flykroppen ligger akkurat der huset har vært. Ut i fra det jeg har sett, virker det som om flyet stupte rett og slett gjennom taket og landet på huset.

Det er relativt tett bebygd i området. De nærliggende husene fikk likevel bare mindre skader som følge av ulykken. 12 bolighus i nærheten har blitt evakuert.

Boligen som ble truffet, ligger rett ved siden av en brannstasjon. Det gjorde at redningsmannskapene var på stedet like etter at flyet styrtet.

Maskinen skal ha hatt omkring 2,5 tonn drivstoff om bord, som forårsaket en enorm eksplosjon da flyet traff huset.

Brannmannskapene har flammene under kontroll, men det er fremdeles altfor varmt og utrygt til at etterforskerne kan gå inn på branntomta.

Redningsmannskapene hyllet av Obama
Det er foreløpig altfor tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Flere andre fly i området har meldt om mulig ising på vingene, men det har ikke foråsaket noen problemer under landingene.

President Barack Obama og hans kone Michelle har uttalt at de syntes nyheten og flyulykken var svært trist.

- Vår tanker går til familiene og venner til de om bord, sa Obama, ifølge BBC News og utdypet:

- Vi takker de modige redningsmannskapene som forsøkte å redde liv og sikre området.

Uvitende om hva som var i ferd med å skje
Ifølge loggen av samtalen mellom kontrolltårnet og flykapteinen var det ingenting som tydet på at flyet hadde tekniske problemer. Like før styrten, omkring 16 kilometer fra flyplassen, forsvant flyet fra radaren.

Kontrolltårnet mistet kontakten med flyet.

Flygelederen ber piloten i et annet fly i nærheten om å se om man kan oppnå visuell kontakt med ulykkesflyet. Piloten om bord i en Delta-maskin får følgende beskjed.

- Delta 1998. Se til høyre for deg, omtrent 8 kilometer, etter en Dash 8 omtrent på 2300 fot. Kan du se noe der, spør flygelederen.

- Negativt, svarer Deltapiloten.

Vekket av bråket
Clarence-nabolaget, som ligger like ved flyplassen, er vant til flybråk. Flere naboer reagerte likevel på det spesielt høye bråket, forårsaket av det styrtende flyet.

Flere observerte blant annet at flyet fløy veldig lavt.

Keith Burtis var på vei til butikken litt over en kilometer fra der flyet gikk ned, men kunne likevel høre at det styrtet.

- Jeg hørte en høyfrekvent lyd. Det føltes som et lite jordskjelv, sier han til CNN.

Et annet vitne som bor i nabolaget, Jennifer Clark, hørte det hun beskriver som et høyt brøl som passerte huset hennes.

- Hele huset ristet, så ble det stille, sier Clark til nytimes.com.

Andre forteller at de ble vekket av et høyt brak og kunne like etter se en mørk sky og flammer.

Satt på bakken
Flymaskinen som styrtet i Buffalo, Bombardier Dash-8-400, er samme modell som Widerøe og SAS satt på bakken høsten 2007 etter en rekke uhell med understellet til maskinene.

Understellsproblemene ble senere bekreftet å være en produksjonsfeil.

Det oppsto rust i deler av understellet som ikke var mulig å oppdage for flyteknikere.

Feilen er rettet for framtidige modeller i Dash 8-400-serien.

Flymodellen brukes fremdeles av Widerøe på en rekke ruter i Norge. De har fem maskiner i flåten.

FIKK HJELP AV ET KRISETEAM: Pårørende til de omkomne i flystyrten samlet seg i dag på Buffalo-flyplassen. Flyselskapet Continental og byens kriseteam bistod familiene til ofrene.  Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FIKK HJELP AV ET KRISETEAM: Pårørende til de omkomne i flystyrten samlet seg i dag på Buffalo-flyplassen. Flyselskapet Continental og byens kriseteam bistod familiene til ofrene. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
FOR TIDLIG Å SI NOE OM ÅRSAKEN: Brannen på stedet skal være slukket, men det er fremdeles ikke mulig å bevege seg inn på branntomta. Etterforskerne fra blant annet havarikommisjonen og FBI står klare til å gå inn og undersøke flyvraket. Flere svar om hva som skjedde i de skjebnesvangre minuttene før styrten burde foreligge da åstedsgranskerne finner den svarte boksen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
FOR TIDLIG Å SI NOE OM ÅRSAKEN: Brannen på stedet skal være slukket, men det er fremdeles ikke mulig å bevege seg inn på branntomta. Etterforskerne fra blant annet havarikommisjonen og FBI står klare til å gå inn og undersøke flyvraket. Flere svar om hva som skjedde i de skjebnesvangre minuttene før styrten burde foreligge da åstedsgranskerne finner den svarte boksen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer