Kårer Norges største anti-israelere: - Ubehagelig

Flere kjente navn er blant de «nominerte».

UTPEKTE: Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) har i løpet av mai holdt en avstemning på sine nettsider for å kåre Norges største bidragsytere i å tegne - det de hevder - er et falskt bilde av Israel. Kåre Willoch og Hilde Henriksen Waage er blant de utpekte. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix
UTPEKTE: Organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) har i løpet av mai holdt en avstemning på sine nettsider for å kåre Norges største bidragsytere i å tegne - det de hevder - er et falskt bilde av Israel. Kåre Willoch og Hilde Henriksen Waage er blant de utpekte. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpixVis mer

I løpet av mai har organisasjonen Med Israel for fred (MIFF) holdt en avstemning på sine egne nettsider for å kåre «de to som har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel i Norge.»

MIFF har plukket ut sju kandidater som leserne kan stemme på. Disse er Nils Butenschøn, Hilde Henriksen Waage, Lars Gule, Sidsel Wold, Odd Karsten Tveit, Kåre Willoch og Mads Gilbert.

«Hvem av dem har vært mest effektive til å demonisere den jødiske stat?», heter det videre i artikkelen med oppslag av kandidatene.

- Det er direkte ubehagelig at navnet mitt blir brukt på denne måten, og jeg ser på dette som et forsøk på å skremme meg til taushet, sier Waage, som fikk vite at hun var blant de utpekte etter å ha fått tilsendt hatmeldinger på e-post.

Rødt-politiker Mads Gilbert, også kjent som Gaza-legen, lå fredag kveld an med 35 prosent av stemmene. Tidligere statsminister Kåre Willoch hadde på samme tidspunkt 10 prosent, mens Waage hadde fire.

- Fått drapstrusler

Kandidatene er alle kjente navn som regelmessig bidrar i samfunnsdebatten, med alt fra meninger, politikk til forskning. Waage er selv professor i historie ved Universitetet i Oslo, med Midtøsten som spesialfelt.

«Waage vingler aldri i demonisering av Israel», skriver MIFF under navnet hennes på meningsmålingen, og legger til:

«Hver gang NRK bruker henne kan du være sikker på at det blir ensidig».

- Jeg er vant med å få hatmeldinger av grove karakterer og drapstrusler for arbeidet jeg gjør som professor, men jeg klarer vanligvis å stenge negativiteten ute. Det er min jobb å bringe forskningsbasert kunnskap til folket, sier hun.

Hun mener at MIFF nå har gått over streken med å legge ut meningsmålingen.

- Dette har gått for langt, både måten de utlegger enkeltmennesker på og hvordan de oppfører seg overfor andre, sier hun.

Waage ser seg ikke igjen i måten MIFF framstiller henne. Hun forteller at hun tidligere har forsøkt å komme i kontakt med interesseorganisasjonen gjentatte ganger, men føler at det har vært til ingen nytte.

- Ren politisk kritikk

Daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF, Conrad Myrland, hevder at målet med meningsmålingen, er å få fram feil og vrangforestillinger som «disse stemmene har bidratt med gjennom åra.»

- Sammen med meningsmålingen er det også lagt ved en sammenstilling av faktasjekker vi har foretatt oss. Dette er ren politisk kritikk, slik det bør være rom for i et sunt, demokratisk samfunn, sier han.

DAGLIG LEDER: Conrad Myrland mener de utpekte må tåle kritikk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DAGLIG LEDER: Conrad Myrland mener de utpekte må tåle kritikk. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- Dere har lagt ut bilder med navnene til disse personene, under overskriften «Hvem mener DU har gjort mest for å skape det falske bildet av Israel i Norge?». Har du forståelse for at dette kan føre til hat retter mot dem?

- Disse aktørene har tatt plass i det offentlige ordskifte, og er noen av de mest siterte stemmene i norsk debatt. Hvis de ikke tåler å bli kritisert av en interesseorganisasjon på denne måten, er det underlig.

- Hilde Henriksen Waage fikk vite at hun var med i meningsmålingen, etter at hun fikk tilsendt hatefulle ytringer og trusler på e-post. Hva syntes du om at artikkelen har bidratt til slik sjikane?

- Det er noe vi fordømmer, men dessverre finnes det ekstremister i det norske samfunnet, uansett i hvilken retning debatten går. Vi synes det er tragisk, og tar sterkt avstand fra personsjikane.

- Kunne dere fått fram budskapet deres på en annen måte?

- Nei, det ser vi ikke behov for. Vi ville at leserne våres skulle få mulighet til å bidra med sine meninger, og stemme fram dem de mener har gjort mest for å skape et falskt bilde av Israel.