Kari (42): - Barna er stresset

Kari Rein har bodd i Oregon i 15 år, og har to barn med sin amerikanske ektemann. Nå kan hun bli utvist.Dette er Karis muligheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOS ANGELES/OSLO (Dagbladet): - Jeg har min familie her. Her har jeg slått røtter, og her i lokalmiljøet i Williams vil jeg bo, sier Rein, som opprinnelig er fra Stavanger. Over 60 mennesker i lokalmiljøet skrev personlige brev til myndighetene om at de måtte frigi henne.

- Vi har tatt opp lån både for å betale kausjonen og advokat. Hadde jeg ikke hatt støtten fra min mann, familien og lokalsamfunnet, vet jeg ikke hvordan dette hadde gått, sier Rein.

Rein og ektemannen James Jungwirth (41), som er amerikansk statsborger bor i byen Williams, sør i Oregon på den amerikanske vestkysten. Paret har en 14 år gammel datter og en sønn på 7.

Vil deportere Nå vil USAs innvandringsmyndigheter (USCIS) utvise Kari Rein. Grunn: For over ti år siden ble hun dømt for hjemmedyrking av marihuana til privat bruk. Beslaget gjaldt seks planter.

Lovbruddet er ifølge innvandringsmyndighetene så grovt at det kvalifiserer til utvisning etter lovene som er blitt innskjerpet siden terrorangrepet 11. september 2001

Ekteparets advokat, David N. Shomloo er selv innvandrer fra Iran og mener myndighetenes behandling av Kari minner om det iranske prestestyret.

- De gjør ikke forskjell på noen, enten det er en 42 år gammel norsk kvinne som har røkt sin egen marihuana, eller en sexforbryter, sier advokaten til avisa The Oregonian.

Rein ble dømt i 1993. Hun ble kjent skyldig i dyrking og besittelse av marihuana. Straffen ble prøvetid og samfunnstjeneste. Dommeren aksepterte at plantene var til personlig bruk.

Hånd- og fotjern

Rein ble ifølge Oregonian anholdt på flyplassen i Seattle 30. desember etter juleferie i Norge sammen med mannen barna.

- Jeg trodde de ville slippe meg etter et par timer, sier hun.

Men familien måtte reise videre til nabostaten uten Kari. Hun ble etter hvert overført til fengsel i St. Helens.

Hun ble løslatt mot en kausjon på 15000 dollar onsdag, etter å ha sittet tre uker i fengsel.

Selv etter at ektemannen hadde truffet Kari hos innvandringsverket i Portland og innbetalt pengene, insisterte myndighetene på å frakte tobarnsmoren tilbake til fengselet i St. Helens før hun kunne løslates.

Innvandringsmyndighetene har gjort det klart at de vil utvise henne.

Ikke varslet?

Nære familiemedlememr antydet overfor Dagbladet.no i går at hjelpen fra Norge lot vente på seg.

Norge er verken varslet om anholdelsen eller om at Rein risikerer utvisning, sa informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i UD til Dagbladet.no.

Men det viser seg at generalkonsulen i San Francisco hadde fått beskjed, uten at den var gått videre til ambassaden i Washington.

- Vi fikk en fax fra Sikkerhetsdepartementet 5. januar, opplyser generalkonsul Are-Jostein Norheim. Han sier regelverket forplikter det mektige Department of homeland security til å underrette opprinnelseslandet når utenlandske statsborgere anholdes for deportasjon, og mener Rein selv ikke kontaktet norske myndigheter.

- Vi tok kontakt med henne samme dag som vi fikk meldingen. Men hun har ikke bedt om bistand, sier Norheim til Dagbladet.no.

LETTET: Kari Rein forlater fengselet etter løslatelsen onsdag.