Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kari ble amerikansk

Svarte på hvorfor det er 13 striper i USAs flagg og marerittet er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I januar i år ble norske Kari Rein truet med utkastelse fra USA. Med sin amerikanske ektemann har Kari fra Stavanger to barn. Hun har bodd i USA i 15 år. Men nå ville de amerikanske immigrasjonsmyndighetene ha henne ut på grunn av en gammel dom.

For over ti år siden ble hun dømt for hjemmedyrking av marijuana til medisinsk bruk. Beslaget gjaldt seks planter. Kari og familien kom tilbake fra ferietur i Norge da hun ble arrestert på flyplassen og ført i fengsel med hånd og fotjern. Der satt hun i tre uker.

Ble amerikansk

Nå er saken kommet til en lykkelig slutt for Kari.

- Jeg ser bare fram til å legge dette bak oss, sa hun i går til AP, da hun i går fikk sitt amerikanske statsborgerskap som en av 17 søkere i Portland.

Kari og ektemannen ble dømt i 1993, og har sonet samfunnstjenesten på 240 timer. Etter dette har familien levd et lovlydig liv. Kari hadde grønt kort, og reiste flere ganger fram og tilbake til Norge uten problemer.

Da hun ble arrestert ble det opplyst at loven var endret etter 11. september. En dopdom betydde nå utvisning.

Forberedte seg på Norge

Ektemannen snakket med en rekke advokater for å få hjelp.

- De sa at jeg måtte begynne å forberede meg på å flytte til Norge, sier James Jungwirth, som tilslutt fant han en som kunne hjelpe. Advokat David N. Shomloo fikk Kari løslatt mot kausjon.

180 naboer og venner har skrevet brev til støtte for Kari, og lokale medier støttet henne på lederplass. En konsert brakte inn 4000 dollar.

Advokaten forsøkte seg på en sjelden vri: han ville be guvernøren om å innvilge Kari benådning. Og sent i mai i år gjorde han som de hadde håpet: Rullebladet til Kari ble rensket.

- Hun imponerte guvernøren da de møttes, og angrer dypt på det som skjedde, sa guvernørens talskvinne Mary Ellen Glynn til Dagbladet den gang.

Dagen etter gikk immigrasjonsmyndighetene med på å stoppe planene om utvisning.

Rein har likevel vært redd for å reise tilbake til Norge etter dette. Og hun visste at den eneste måten å unngå alle problemer på var å bli amerikansk statsborger. - Jeg tenkte på det hver eneste dag.

Takket

Og på mandag kom hun seg igjennom det siste intervjuet. Her måtte hun svare på hvorfor det var 13 striper i det amerikanske flagget, og mye annet. En halvtime etterpå fikk hun vite at hun sto, og gleden sto ifølge Oregon Live i taket.

Hun kunne ha ventet i to uker for å få en høytidelig seremoni, men Kari valgte den kjappe måten, og fikk statsborgerskapet der og da hos immigrasjonsmyndighetene.

Kari Rein fikk likevel presset inn en takketale, der naboene og dommeren fikk oppmerksomhet.

Det har vært et slitsomt år for familien, som ikke minst har brukt mye penger på saken. Bare advokathonoraret er på 26000 dollar. Det er vel to årslønner for familien som driver en økologisk gård hvor de bor i to vogner.

De 13 stripene i Stars and stripes? De symboliserer de 13 opprinnelige statene i unionen, og det visste Kari Rein.

Lurer du på hva som er vanlige spørsmål ved statsborgertesten? På denne siden kan du teste deg selv.

<B>KARI OG EKTEMANNEN:</B> Nå er både Kari Rein og James Jungwirth amerikanske statsborgere, og ingenting gleder dem mer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media