SPEKKHOGGER: Kari Schibevaag er ute og padler da dette synet plutselig møter henne. Video: Kari Schibevaag Vis mer

Spekkhoggere utenfor Skjervøy

Kari fikk nærkontakt med spekkhoggere da hun dro ut i fjorden

- Jeg føler meg i ett med naturen. Jeg glemmer alt annet.

Det er ikke så ofte man får muligheten til å se spekkhoggere og andre hvaler ute i det fri, men Kari Schibevaag er litt heldigere enn resten av oss.

De siste fire årene har hun nemlig tatt jevnlige turer ut på havet for å oppsøke de store rovdyrene der ute. Hver november og januar tar hun med seg padlebrettet, og setter kursen ut i fjorden.

Opplevelsen hun sitter igjen med er vanskelig å beskrive med ord.

- Når jeg ser hvalene så nært glemmer jeg alt annet. Jeg føler meg i ett med naturen, og jeg glemmer alle bekymringer og andre ting som plager meg, forteller Schibevaag til Dagbladet.

Droppet dagliglivet

For noen år siden jobbet Schibevaag med unge rusmisbrukere på daglig basis, men hun hadde alltid en følelse av det var noe som manglet. Da hun så spekkhoggere for første gang for fire år siden falt alt på plass.

HUNDEN TRULS: Schibevaag droppet dagliglivet. Nå lever hun i en bobil med hunden Truls. Foto: Privat
HUNDEN TRULS: Schibevaag droppet dagliglivet. Nå lever hun i en bobil med hunden Truls. Foto: Privat Vis mer

- Det var en helt sinnssyk opplevelse. Etter det ble jeg bitt av basillen, jeg ville se dem hele tiden. Nå lever jeg som eventyrer på heltid, forteller hun.

Schibevaag hadde allerede drevet med kiting i 15 år, og hun hadde vært på farten rundt omkring i landet i 18 av dem.

Hun bygget seg et containerhus i Lofoten, og åpnet et vannsportsenter i nærheten. Likevel følte hun at hun måtte ha mer frihet. Svaret ble en bobil, hvor hun nå lever livet sammen med hunden Truls.

- Jeg trenger den friheten, og det kicket jeg får av å være så nær naturen og alle opplevelsene. Foreldrene mine er selvsagt bekymret når jeg tar med meg padlebrettet ut, men de vet at det er sånn jeg er. Jeg har alltid hatt behov for disse ekstreme opplevelsene, og det det gir meg.

- Det er crazy

- Oi, nå hoppet det en knølhval opp her! Dette er helt sinnssykt, det er crazy, utbryter Schibevaag midt i telefonsamtalen med Dagbladet.

Videoen øverst i saken ble filmet i går, men nå er hun ute med en båt for å se på hvalene på nytt. Denne gangen er det knølhvalen som kommer opp for å hilse på.

Marinbiolog hos WWF Verdens Naturfond, Fredrik Myhre, forklarer den store hvalaktiviteten med all silda som er nordpå i disse tider av året.

KNØLHVAL: Denne knølhvalen kom hoppende opp fra vannet samtidig som Schibevaag pratet med Dagbladet. Foto: Privat
KNØLHVAL: Denne knølhvalen kom hoppende opp fra vannet samtidig som Schibevaag pratet med Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

- Spekkhoggere er i det området nå på grunn av all silda. Det er mange spekkhoggere og knølhvaler som vil ta del i dette etegildet som varer fra begynnelsen av november, og ut til februar.

I en del år var de fleste hvalene rundt Tromsøbassenget, men det siste året har de beveget seg lenger nordover og kan sees i mange større og mindre flokker utenfor Skjervøy. Det er en naturlig effekt av at mye av silda også har flyttet på seg, forklarer Myhre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NATUROPPLEVELSER: Schibevaag har ofte nærkontakt med hvalen ute i fjordene. Det synes hun er fantastisk. Foto: Privat
NATUROPPLEVELSER: Schibevaag har ofte nærkontakt med hvalen ute i fjordene. Det synes hun er fantastisk. Foto: Privat Vis mer

Fornøyd med livet

Schibevaag innrømmer at hun var nervøs første gangen hun dro ut med padlebrettet for å hilse på spekkhoggerne.

- De første gangene var jeg så klart nervøs, men etter hvert ble jeg på en måte vant med det. Jeg får et helt fantastisk kick av det, og følelsen er ubeskrivelig, sier hun før hun legger til:

- Jeg elsker livet mitt sånn som det er nå. Jeg ville ikke byttet det mot noe.

Myhre mener det er sunt å være nervøs og på vakt når man kommer tett på store rovdyr ute i naturen. Spekkhoggeren kan bli ti meter lang, og hanndyrene kan veie over åtte tonn.

- Det er viktig at man tilnærmer seg dyrene på deres premisser, og ikke på en måte som stresser eller skader dyrene. Motorbåter kan for eksempel gjøre stor skade. Også skal man huske på at dette er store rovdyr som til og med spiser hvithaier, så det er grunn til å være forsiktig, sier Myhre før han legger til:

- Likevel er det meg bekjent ikke blitt registrert noen angrep mot mennesker fra spekkhoggere ute i fri natur. Spekkhoggere ser ikke på oss mennesker som mat, så om du nærmer deg dem på forsiktig vis kan det bli fantastiske naturopplevelser.