Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kari Jaquesson etter Syria-besøk: Lovpriser Assads soldater og hevder hjelpe­organisasjon er terrorister

Mener vestlige mediers dekning av krigen er løgnaktig.

I SYRIA: Kari Jaquesson og fotograf Tor Lindseth i krigsherjede Aleppo, under arbeidet med artikkelen Jaquesson har skrevet. Foto: Lothar Wiedmann
I SYRIA: Kari Jaquesson og fotograf Tor Lindseth i krigsherjede Aleppo, under arbeidet med artikkelen Jaquesson har skrevet. Foto: Lothar Wiedmann Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kari Jaquesson får krass kritikk etter å ha delt sine inntrykk fra en Syria-tur hun nylig kom hjem fra. Hun hevder hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene er terrorister, og skryter av hvor vennlige Assads soldater var.

Human Rights Watch mener Jaquesson er utsatt for en fordreid framstilling av virkeligheten, mens frilansjournalist Pål Refsdal, som har lang fartstid fra Syria, beskriver påstandene som «bare tull».

I tillegg beskyldte hun Leger Uten Grenser (MSF) for å ha løyet om sykehusbombing, noe hun i ettertid beklaget. Organisasjonen hadde bestemt seg for ikke å gå ut aktivt selv for ikke å bli dratt inn i noen fake news-debatt.

Facebook-oppdatering

«Møter de søteste menneskene! Nå må verdenslederne skjerpe seg og holde seg i sine egne land, med mindre de blir invitert. De andre, som ikke er invitert, må slutte å lage så mye bråk i andres land, de har mer enn nok med å rydde opp i i sine egne land. Så enkelt er det, faktisk.»

Slik lyder en av mange nylige Facebook-oppdateringer fra Kari Jaquesson (55). Treneren, TV-personligheten og livsstilsmotivatoren har nylig vært på en organisert reise til Syria, hvor hun har snakket med både vanlige folk og politikere, for å danne seg et bilde av situasjonen i det krigsherjede landet.

PÅ TRE MINUTTER: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer - i korte trekk - konflikten i Syria. Video: Per Ervland / DBTVVis mer Vis mer

- Det var en veldig interessant reise, men fortvilende å se ødeleggelsene, sier Jaquesson til Dagbladet.

Med seg på turen har 55-åringen hatt en profesjonell fotograf. Opplevelsene er beskrevet i en artikkel, som hun håper å få publisert innen kort tid.

Priser hæren

Jaquessons Facebook-oppdateringer skaper stort engasjement blant hennes følgere, og har en klar brodd mot det hun opplever som en løgnaktig dekning av forholdene i Syria i vestlige medier. Hun lovpriser også president Bashar al-Assads soldater som garantister for et liberalt samfunn i områdene som nå er fri for opprørere.

«Er folk fri til å si hva de ønsker? Det kan være vanskelig å vurdere. For hva de vet, er du kanskje ute på oppdrag for myndighetene og har væpnede hjelpere.» Ole Solvang, visedirektør for kriseavdelingen i Human Rights Watch

«Alle vi møter, også soldatene på sjekkpunktene, er vennlige og har varme i blikket. Da vi spaserte i går kveld, var det ikke til å unngå å reflektere over at uten den ustoppelige innsatsen fra den syriske hæren ville det vært umulig å bevege seg ut uten nikab og mannlig følge», skriver hun om en kveld i Damaskus.

Hun kaller gjennomgående de syriske opprørerne for terrorister og jihadister, og mener dessuten at hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene står i ledtog med terroristene. To sykehus i Øst-Aleppo hevdes å ha vært skalkeskjul for shariadomstoler og tortursentre.

- Fikk dra hvor vi ville

Jaquesson forklarer at hun reiste til Syria på eget initiativ, sammen med en gruppe mediefolk og Syria-interesserte fra flere land, som kjørte rundt i en buss de spleiset på.

- Vi søkte om visum samtidig og fikk innvilget journalistvisum. Derfor kunne vi stort sett dra hvor vi ville, men det er jo en del missilangrep og snikskyttere, så vi måtte noen ganger endre planer underveis, forteller hun.

Jaquesson avviser at turarrangøren hadde noen binding til Assad-regimet.

SVÆRT DØDELIG: FN kaller inn til hastemøte og ønsker ny resolusjon etter angrepet, og USA holder Assad ansvarlig. Se de hjerteskjærende scenene fra Idlib-provinsen i Syria, like etter at angrepet fant sted 4. april. Video: CNN / Haam News Network, Qasioun News Agency, Syria Civil Defence, SMART Vis merVis mer

Syria anses som et verstingland når det gjelder journalistikkens kår, og ligger i bunnsjiktet av Reporters Without Borders' pressefrihetsindeks. Dagbladets journalist Line Fransson, som flere ganger har rapportert fra landet, forteller at det er svært vanskelig å få pressevisum, og at man ikke får dra noe sted uten en oppasser fra regimet. Jaquesson forteller at betingelsene var annerledes for hennes gruppe.

- Vi hadde ikke noen sikkerhetsfolk med oss, bare en guide/tolk, som også hadde de nødvendige papirene, som ble framvist ved noen av checkpointene. I f.eks. Homs og Aleppo gikk vi dit vi ville, vi filmet jo en del.

Aktivist Eva Thomassen, som også var med på turen, opplyser at den ble arrangert av en amerikansk kvinne, og at en syrisk mann fungerte som bindeledd mellom gruppa og myndighetene. Hun sier følget stedvis måtte ha guider, f.eks. i Øst-Aleppo.

- Av og til, i særlig utsatte områder, måtte vi også ha eskorte av sikkerhetsstyrker, sier hun til Dagbladet.

DE HVITE HJELMENE: Den frivillige gruppa De Hvite Hjelmene redder ut ei ung jente som ligger begravet i ruiner etter et bombeangrep i Damaskus. Video: Syrian Civil Defence / CNN. Redigering: Gaute Berg Næss Vis mer Vis mer Vis mer

Beklager feil

24. april postet Jaquesson en oppdatering på Facebook-veggen sin som omhandler et angivelig sykehus hun og gruppa besøkte i Øst-Aleppo.

«Besøkte sykehuset som Leger Uten Grenser påstod var bombet. Det stemmer jo ikke, det har jeg sett med egne øyne. Ikke var det brukt som sykehus heller, det skal du få høre mer om.»

Jaquesson forklarer at hun først trodde det dreide seg om det mye omtalte Al Quds-sykehuset, som ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), FN og Leger Uten Grenser (Médecins Sans Frontières, MSF) ble bombet i april i fjor, men som ifølge Assad-regimet og russerne ikke ble berørt av de harde kampene.

«Det merkelige er at når disse folka sprenger bomber i Europa, kalles de terrorister, mens når de gjør det samme i Syria, er de 'moderate' og 'opprørere'.» Kari Jaquesson

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på at det må være et annet sted hun har besøkt, har Jaquesson nå redigert innlegget.

«Beklager at jeg skrev feil, Leger Uten Grenser har jo uttalt seg om dette før, men jeg vet ikke om det sykehuset som ble bombet, faktisk ble brukt som sykehus. Det ble i alle fall ikke de to andre som jeg besøkte», skriver hun.

- Celler i kjelleren

- Jeg besøkte øyesykehuset og barnesykehuset i Øst-Aleppo. Ingen av disse hadde blitt brukt som sykehus, men som fengsel, med celler i kjelleren, og shariadomstol. Det var ikke noe sykehusutstyr der, sier hun til Dagbladet.

Jaquesson sier hun ikke ønsket å koble MSF til det hun anser som et falskt sykehus, men at det er dumt at organisasjonen ikke tok kontakt med henne om problemstillingen.

Hun understreker videre at MSF ikke har hatt egne folk på bakken i Øst-Aleppo under beleiringen, og setter spørsmålstegn ved organisasjonens kilder.

- De virker litt naive. Jeg tenker på hvem som har hatt makten der.

Den Beirut-baserte journalisten Tommy Soltvedt, som var med i følget, sier han også fant bevis for at sykehusene i virkeligheten var shariadomstoler og tortursentre.

JOBBER I SYRIA: Elizabeth Hoff fra Ålesund har i over fem år drevet WHOs arbeid i Syria. - Jeg ser at det nytter, og at arbeidet fører fram sier hun. Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg fant bevis for at det ble brukt av IS og Nusrafronten. Jeg tok bilder og smuglet ut dokumenter som er sendt til Wikileaks, sier Soltvedt til Dagbladet.

- Alle er jihadister

Jaquesson forteller at hun dro til Syria for å se situasjonen med egne øyne. Hun mener framstillingen av landet i vestlig presse er mangelfull og ukritisk, og nesten utelukkende lener seg på SOHR og De Hvite Hjelmene.

- Jeg husket hva som skjedde i Irak og Libya, og hadde lyst til å dra selv. På seks år har pressen aldri møtt vanlige folk, men viderebringer bare hva De Hvite Hjelmene sier. Det henger ikke på greip, sier hun.

Jaquesson er av oppfatningen at hele opprørsbevegelsen i Syria er jihadister, og kaller dem terrorister. Det omfatter også den vestligstøttede militsen Free Syrian Army, som ble dannet av avhoppere fra regjeringshæren.

- De kjemper ikke for demokrati. Ingen syrere jeg møtte, synes de er moderate, og de er også avbildet med IS-flagg. Det fins imidlertid en legitim opposisjon - partier som ikke bruker våpen, sier hun.

- Fake news

1. mai postet Jaquesson en Facebook-oppdatering med ordlyden: «Syria: Terrororganisasjonen #WhiteHelmets har ankommet Idlib. Snart kommer 'siste sykehus bombet', 'gassangrep' og mer #fakenews.»

Jaquesson mener den frivillige syriske hjelpeorganisasjonen De Hvite Hjelmene i virkeligheten er alliert med terrororganisasjoner, og henviser til at de utelukkende dukker opp i områder som er opprørskontrollert, som Øst-Aleppo før regjeringsstyrkene tok tilbake kontrollen.

- Vips, så var de borte, og dukket opp igjen i Idlib (opprørskontrollert provins vest for Aleppo, red.anm.).

- USA-plan

Jaquesson mener den vestlige støtten til opprørerne er illegitim, og krever at Norge, som trener styrker i Jordan, avslutter engasjementet.

- Hvis en Ubaydullah Hussain plutselig fikk inn 40-50 av sine folk i mitt nabolag, håper jeg ikke de bare ville bli kalt «opprørere». Det merkelige er at når disse folka sprenger bomber i Europa, kalles de terrorister, mens når de gjør det samme i Syria, er de «moderate» og «opprørere».

Hun mener også at Vesten, og spesielt USA, har en klar interesse i å støtte jihadistiske opprørere for å styrte president Bashar al-Assad, og henviser til et nylig offentliggjort CIA-dokument fra 1986 som skisserer scenarioer der presidentens far Hafez al-Assad blir fjernet.

- Det står der, svart på hvitt. Og hvis du googler Assad før 2008, finner du ikke noen slik negativ omtale av ham. Dette er verre enn Irak og Libya, sier hun.

Jaquesson mener folk i Vesten har et veldig ensidig bilde av dagliglivet i Syria, og at det derfor er viktig å se forholdene med egne øyne.

- Det var overraskende livlig i Damaskus og Aleppo. Folk hygger seg, det var kunst og teater, blant annet gikk et stykke om Downs syndrom. De ønsker bare å få livene sine tilbake, sier hun.

Jaquesson krever at de økonomiske sanksjonene mot Syria, som Norge deltar i, må opphøre.

SYRIA: Nye videoer fra syrisk og russisk TV viser missilene som treffer flybasen, og flybasen like etter angrepet. Video: AP DV / CNN Vis mer

- Sanksjonene er kriminelle. De struper all økonomi og rammer ikke regjeringen, men de svakeste - barn som er syke, får ikke medisiner, sier hun.

- Bare tull

Frilansjournalist Pål Refsdal har selv arbeidet i Syria under krigen, og står bak dokumentarfilmen «Dugma - knappen til paradiset» (2016), om selvmordsbombere i konflikten. Han avviser Jaquessons påstand om at den al-Qaida-allierte Nusrafronten (seinere Jabhat Fateh al-Sham) utgjorde hoveddelen av opprørerne i Øst-Aleppo.

- Det er bare tull, sier Refsdal, og henviser til at FN i fjor regnet med at antallet Nusra-krigere i Øst-Aleppo var maks 900 av ca. 8000 opprørere til sammen; andre kilder anslår antallet Nusra-medlemmer til under 200, ifølge Reuters.

- Da jeg reiste rundt med Nusra nord for Aleppo i 2014/15, ville ikke krigerne inn i byen. Årsaken var at byen var dominert av lokale militser, mens Nusra var avhengige av å kunne bevege seg fritt, sier frilansjournalisten.

KRITISK: Frilansjournalist Pål Refsdal, som selv har lang fartstid fra Syria, er svært kritisk til Jaquessons uttalelser. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet.
KRITISK: Frilansjournalist Pål Refsdal, som selv har lang fartstid fra Syria, er svært kritisk til Jaquessons uttalelser. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet. Vis mer

- Umulige å snakke med

Refsdal reagerer sterkt på at Jaquesson på Facebook lenker til artikler som skal vise at De Hvite Hjelmene i virkeligheten er terrorister.

- Det er noe horribelt vås. Etter sarinangrepet 4. april florerte det av bilder med røde ringer rundt, som skulle bevise De Hvite Hjelmenes delaktighet. Men de som driver med dette, er sine egne ekkokammer, og befinner seg i sine parallelle univers, sier han.

- DRAR IKKE TILBAKE: Mohammed Mesri er flyktning i Bekaa Libanon, ved grensa til Syria. Han er lærer for de mange barna i leiren, og ser ingen framtid i Syria så lenge Assad er ved makta. Vis mer Vis mer

- Området har vært under regimets kontroll i et halvt år, og på den tida kan de endre på mye. Jeg merker meg også at hun utelukkende har snakket med folk som er entusiastiske overfor regimet, sier Refsdal.

- Fordreid virkelighet

Ole Solvang er visedirektør i Human Rights Watchs (HRWs) kriseavdeling, og jobber med å avdekke menneskerettsbrudd i en rekke land, bl.a. Syria, som han har besøkt flere ganger i løpet av krigen, og har operert i Aleppo, Idlib og IS-kontrollert område. Han ber folk være obs på hva man får servert på organiserte turer som den Jaquesson har vært på.

- Man får en veldig liten del av virkeligheten, og ofte er den fordreid. Uansett hvem som er vertskap, vil man prøve å påvirke deltakerne - derfor er det viktig å være veldig kritisk, sier han til Dagbladet.

KORT FORKLART: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer hva presidenten i Syria, Bashar al-Assad, egentlig vil. Video: Per Ervland og Ingrid Cogorno / DBTVVis mer Vis mer

Solvang sier det ikke er tvil om at sykehus i Øst-Aleppo ble angrepet under beleiringen, og sier HRW rutinemessig undersøker om sykehusene ble brukt til andre ting.

- Jeg var selv på et sykehus like etter et angrep. Og like etter at vi dro, kom det et nytt et, sier han.

- Hvem står bak disse angrepene?

- Det er bare det syriske regimet som står for fly- og helikopterangrep. Når det er sagt, har vi også dokumentert overgrep fra opprørerne - rakettangrep, henrettelser, tortur.

- Blant de mest nøytrale

Solvang kjenner seg overhodet ikke igjen i at De Hvite Hjelmene i virkeligheten skal være del av en terrororganisasjon.

- Vi kommuniserer med dem veldig ofte, som en av mange kilder, og de er en av de mest nøytrale aktørene på bakken, sier han.

HRW-visedirektøren understreker at De Hvite Hjelmene har flere tusen medlemmer, og at det nok fins ulike oppfatninger blant dem.

- Men det kommer ikke til uttrykk i arbeidet deres, sier han.

Et av hovedargumentene for at De Hvite Hjelmene samarbeider med terrorister, er at de bare opererer der opprørerne er. Det er det en god forklaring på, sier Solvang:

- Det er fordi Assad anser dem som terrorister - de er sågar selv blitt utsatt for flyangrep, og under evakueringen av Aleppo ble et av medlemmene bortført. Derfor er det også umulig for dem å operere i Assad-kontrollerte områder, sier han.

- VÆR KRITISK: Ole Solvang i Human Rights Watch understreker at det er svært viktig å være kildekritisk på tur i Syria. Foto: Human Rights Watch
- VÆR KRITISK: Ole Solvang i Human Rights Watch understreker at det er svært viktig å være kildekritisk på tur i Syria. Foto: Human Rights Watch Vis mer

- De Hvite Hjelmene har også fylt tomrommet myndighetene etterlot seg da de mistet kontrollen i ulike områder; det har rett og slett vært behov for dem i opprørerkontrollerte områder.

Solvang mener også det er en overforenkling å si at alle opprørerne er jihadister.

- Det er hundrevis av grupperinger, med hele det politiske og religiøse spekteret, og alle er ikke jihadister. Og at USA, CIA eller Israel skulle stå bak jihadistene, faller på sin egen urimelighet.

Kamp om fakta

HRW-visedirektøren sier de har stadig større problemer med å overbevise folk med fakta. Han understreker at HRW ikke bare lener seg på De Hvite Hjelmene eller SOHR, som det påstås.

- Vi bruker alltid flere kilder, sier han.

HRW og Amnesty trekkes også i tvil som kilder, bl.a. av Russland og Assad-regimet.

- Det skjer hver gang vi rapporterer om overgrep begått av dem. Men når vi melder om overgrep i regi av opposisjonen, blir opplysningene brukt av Russland og Syria. Vi blir altså ikke kritisert for metodene eller bindingene våre, men for det vi sier.

- Bevisst feilinformasjon

Solvang sier det et veldig stort problem at aktører i konflikten sår tvil om fakta.

- Russiske myndigheter sirkulerer stadig feilinformasjon for å så tvil, det er en bevisst strategi. Se på angrepet i Khan Shaykhun (gassangrepet 4. april, red.anm.). Ifølge Syria og Russland var det et fly som traff et lager på bakken, men tidspunktet de oppga, var helt feil, flere timer etter at folk på bakken kjente virkningen av gassen.

- Hva synes syrerne om Assad? De Jaquesson har truffet, virker fornøyde.

- Folk er veldig forskjellige, og mange befinner seg i midten. Noen har nok ikke tatt standpunkt. Jeg er sikker på at de Jaquesson og de andre møtte i Aleppo, støtter ham. De har trolig bodd i myndighetskontrollerte områder hele tida, eller har flyttet tilbake dit. Jeg må også minne om at mange valgte å dra da myndighetene kom tilbake.

- Og: Er folk fri til å si hva de ønsker? Det kan være vanskelig å vurdere. For hva de vet, er du kanskje ute på oppdrag for myndighetene og har væpnede hjelpere.