Kari presses over på trygd

Med en enkel operasjon til 20 000 kroner kunne Kari Skarpsno (51) kommet seg tilbake på jobb. Nå risikerer hun å bli uføretrygdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLENSAKER (Dagbladet): John Alvheim (Frp), leder for Stortingets sosialkomité , angrer på at han var med på å kutte ordningen med frikjøp av helsetjenester.

- Vi gjorde en feil og det vil koste oss over 90 millioner i året, sier han.


- Staten velger den dyre utveien, framfor å spytte i et lite beløp nå. Det er helt ulogisk, sier Kari Skarpsno.

Hun har hatt en forkalking i venstre skulder og vært sykmeldt i to år fra Siemens AS, der hun er avdelingsøkonom, skriver Romerikes Blad.

Frist til 1. oktober

For å beholde jobben sin må hun komme tilbake på jobb innen 1. oktober i år. En enkel laseroperasjon til 20 000 kroner kunne fått Kari tilbake til jobb innen fristen. Privatklinikken Volvat Medisinske Senter i Oslo tilbyr en slik operasjon, med ei ventetid på to dager. Men overføringene til ordningen med frikjøp av helsetjenester ble kuttet av stortingspolitikerne i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i juni i år. Derfor må Kari Skarpsno stille seg i pasientkøen ved Martine Hansens Hospital. Der er køen så lang at sjansen for at hun rekker å bli friskmeldt før fristen er liten.

Kommer ikke Kari seg tilbake i jobb før hun går av med pensjon, vil det koste staten rundt fire millioner kroner, bare i trygdeutbetalinger.

- Skulle aldri vært gjort

STØTES UT: En vond skulder har ført til at Kari Skarpsno har vært sykmeldt i to år. En enkel operasjon kunne ha reddet henne fra uføretrygd, men det får hun ikke dekket. Foto: Lars Holand Myhren
STØTES UT: En vond skulder har ført til at Kari Skarpsno har vært sykmeldt i to år. En enkel operasjon kunne ha reddet henne fra uføretrygd, men det får hun ikke dekket. Foto: Lars Holand Myhren Vis mer

Sosialkomiteens leder, John Alvheim, mener de aldri skulle kuttet ordningen med frikjøp av helsetjenester.

- Jeg tror ikke vi var helt klar over hva vi gjorde, sier Alvheim. Han mener at samfunnet vil tape mellom 80 og 90 millioner kroner i økte trygdeutgifter hvert år.

- Når det kommer til stykket har vi ikke spart en eneste øre på dette. Vi har bare fått større utgifter. Dessuten ser vi at pasientkøene blir større, sier Alvheim.

Han tror ikke at Skarpsno har store sjanser til å bli friskmeldt før fristen går ut via den vanlige pasientkøen.

- Det er trist at vi ikke kan løse denne saken raskt og effektivt, sier Berit Jensen, trygdesjef ved Ullensaker trygdekontor.

- Ordningen med å kjøpe sykmeldte ut av pasientkøen har fungert godt.

- Jeg håper Kari finner en annen løsning enn uføretrygd i denne sammenhengen, sier Jensen.

ANGRER: John Alvheim.