Karianne forgiftet av gass

Da Karianne Bringsverd (19) fra Arendal ikke kom til julemiddagen med medstudentene ved legestudiet i Kraków i Polen, fryktet de at noe var galt. Hjemme i leiligheten hennes fant vennene henne død på badet, forgiftet av en gasslekkasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ved mellom klokka 19 og 20 lørdag kveld at vennene kom til leiligheten i Olszanska-gata og fant Karianne Bringsverd livløs. De startet gjenopplivning og varslet politi, ambulanse, men livet til den unge medisinstudenten fra Arendal sto ikke til å redde. I stedet ble studentvennene også forgiftet.

15 til sykehus

Store mengder kullosgass fra gassanlegget i leiligheten hadde lekket ut på badet, er trolig årsaken til dødsfallet. Gasskonsentrasjonen var så tett at 15 personer som kom til leiligheten etter ulykken, måtte til undersøkelse på sykehus, derav to politifolk.

Fire norske studentvenner av den avdøde ble innlagt på Redigera-sykehuset utenfor Kraksw, men ifølge lege Piotr Hydzik skal de ikke være livstruende forgiftet. De fire innlagte skal være i samme aldersgruppe som den døde studenten. Hele bygningen ble evakuert etter at hendelsen ble oppdaget.

Ante uråd

Karianne Bringsverd begynte etter sommeren på sitt første år ved medisinstudiet ved Jagellion-universitetet i Kraksw, der det går om lag 150 norske studenter. Studievennene var i ferd med å avslutte semesteret, og skulle lørdag kveld spise sammen før de dro hjem til jul. De hadde avtale om å møtes på Stortorget i Kraksw, og da Bringsverd ikke kom til avtalt tid, ante de uråd og oppsøkte leiligheten. Der fant de studievennen død.

God jente

Utover natt til i går samlet de norske studentene i Kraksw seg for å få informasjon om det som hadde skjedd, og for å trøste hverandre. I går holdt de minnestund for sin døde venn.

- Hun var ei skikkelig god jente som alltid var blid. Hun skulle hjem igjen til Norge denne uka, og hun gledet seg til det, sier Jill-Marie Sævik (21). Hun gikk i samme klasse som Karianne på universitetet.

- Vi er 44 stykker i klassen, og vi har kommet veldig nært hverandre. Vi er som en stor familie, derfor er dette som et stort sjokk for alle sammen. Det er eksamenstid nå, men jeg håper det blir utsatt. Det er umulig for oss å konsentrere oss om noe nå, sier Sævik.

- Det er om lag 150 norske studenter i Kraksw, og de aller fleste studerer medisin. De er mye sammen og treffer hverandre ofte. Derfor slo de alarm når en av dem ikke kom som avtalt, sier den norsk konsulen i Kraksw, Marian Nikolajski, til Dagbladet.

Preget

Den norske studentpresten for Europa, Hanna Hagen, reiste i går kveld til Kraksw for å hjelpe studentene i sorgen.

- Studentene er selvsagt preget av det som har skjedd, men de tar godt vare på hverandre. De fire som er skadet får ligge på samme rom, og dekanus ved universitetet har vært til stede når studentene har vært samlet. I dag vil studentene samles, og min oppgave er å gi riktig informasjon, for det er mange rykter som svirrer. Vi vil seinere ha et minnesamvær, men først og fremst er det tilstedeværelse som kan være min hjelp til studentene nå, sier Hagen til Dagbladet fra flyplassen i Warszawa.

Reparasjoner nylig

Det norske konsulatet i Kraksw, ambassaden i Warszawa og Utenriksdepartementet ble varslet om dødsfallet av polske myndigheter, og Bringsverds foreldre og familie i Arendal ble varslet om dødsfallet. Konsulatet vil bistå i arbeidet med å bringe den døde hjem til Norge.

I Polen brukes gass til matlaging og oppvarming, også av varmt vann på badet. Politiet i Kraksw sier til Dagbladet at de vil etterforske årsaken til den sterke gasskonsentrasjonen på badet i leiligheten. Ifølge lokalavisa Gazeta Krakowa, skal rørene i gassystemet i bygningen være forholdsvis nytt, men ventilasjonsanlegget skal være svært dårlig. Det skal også nylig ha vært utført reparasjonsarbeider på ventilasjonsanlegget i gården, men servicemannen skal ifølge naboer ikke ha sjekket gassanlegget samtidig. En teori er at noe kan ha gått galt under reparasjonen som førte til lekkasje. Det skal også ha vært installert plastvinduer på badet som nærmest hermetisk lukket baderommet. Med vanlige glassvinduer kunne utluftingen vært bedre, skriver avisa.

En nabo forteller til lokalavisa at det ikke fantes noen som hadde ansvar for sikkerheten og kvaliteten på de tekniske anleggene i bygården. Det skal ha bodd flere norske studenter i leiligheter i den sammen bygningen.

Det skal ha vært gassvarslingsalarm i leiligheten der Karianne Bringsverd bodde, men denne skal ifølge NTB ha vært uten batteri. Flere av klassevennene til den døde jenta skal ha gått til anskaffelse av nye gassalarmer i går, og flere skal ha gitt uttrykk for at de følte seg utrygge.

GASS: En nabo som bodde i den samme bygningen som Karianne Bringsverd, viser fram gassanlegget i bygningen. Det skal nylig ha vært reparasjoner på ventilasjonsanlegget. Foto: Gazeta Krakowa<!--/BTEK1--><!--BTEK2--> ÅSTEDET: Politiet i Kraksw i Polen etterforsker nå hvordan en dødelig konsentrasjon av kullosgass kunne lekke ut i den norske studentens leilighet.