HATSK: Først sprang en mann mot Lars Vilks og ga ham en springskalle. Så fulgte to menn på. Det skal ha vært en hatsk stemning i forelesningssalen fra starten av. Foto: Gusten Holm / Ergo
HATSK: Først sprang en mann mot Lars Vilks og ga ham en springskalle. Så fulgte to menn på. Det skal ha vært en hatsk stemning i forelesningssalen fra starten av. Foto: Gusten Holm / ErgoVis mer

Karikaturtegneren overfalt på universitet

Lars Vilks fikk springskalle under forelesning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Tittelen på foredraget var «Kunst kan ikke være annet enn vold, ondskap og urettferdighet», da han plutselig ble overfalt.

Ifølge Expressen.se skal det ha vært en hatsk stemning fra begynnelsen av. Bare 15 minutter ut i forelesningen gikk en person til angrep, angivelig da Vilks viste en filmsnutt med seksuelt innhold.

- Mannen satt på første rad og kom plutselig løpende mot meg. Han ga meg en springskalle, og jeg falt inn i veggen og mistet brillene, sier Vilks til det svenske nyhetsbyrået TT.

Ifølge Vilks tilhørte mannen en gruppe som forsøkte å forstyrre forelesningen, skriver Expressen.se. Totalt var om lag 260 personer i alle aldre til stede.

Også Uppsala Nya Tidning var til stede, og ifølge deres fotograf kastet også to andre personer seg over ham.

Flere politifolk dro løs mennene som lå oppå Lars Vilks, og kunstneren ble raskt ført ut av lokalet.

Det skal da ha blitt en hatsk stemning i forelesningssalen, rettet mot politiet.

Igjen på golvet lå Vilks ødelagte briller.

- Det lå også igjen en pistol fra en av politifolkene. Jeg tok den opp, og ga den til en av dem, sier fotografen Tor Jonsson i Uppsala Nya Tidning.

Vilks uttaler til TT at han ikke skadd i sammenstøtet.

- Men jeg er litt mørbanket, sier han.

TRUET: Kunstneren Lars Vilks har levd med politibeskyttelse i lengre tid. I dag ble han angrepet fysisk. Foto: AFP
TRUET: Kunstneren Lars Vilks har levd med politibeskyttelse i lengre tid. I dag ble han angrepet fysisk. Foto: AFP Vis mer