RINGTE HJEM: Karin Elena Holst (15) fra Mo i Rana ringte hjem like før hun ble skutt og drept på Utøya. Drapet skjedde lenge etter at Anders Behring Breivik selv ringte politiet for å overgi seg. Dette vil bli et tema i vitneavhøret av foreldrene, skriver VG. Bildet av Karin Elena Holst blir trykket med tillatelse fra familien gjennom bistandsadvokaten. Foto: Scanpix
RINGTE HJEM: Karin Elena Holst (15) fra Mo i Rana ringte hjem like før hun ble skutt og drept på Utøya. Drapet skjedde lenge etter at Anders Behring Breivik selv ringte politiet for å overgi seg. Dette vil bli et tema i vitneavhøret av foreldrene, skriver VG. Bildet av Karin Elena Holst blir trykket med tillatelse fra familien gjennom bistandsadvokaten. Foto: ScanpixVis mer

Karin (15) ringte hjem etter at Breivik ville overgi seg

Ble drept like før massedrapsmannen ble pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tok 28 minutter fra Anders Behring Breivik selv ringte politiet og sa han ville overgi seg, til han ble pågrepet. I den tiden fortsatte han å skyte og drepe ungdommer på Utøya.

VG skriver i dag at 15 år gamle Karin Elena Holst var blant de siste som døde på Utøya. Hun ble skutt bakfra av massemorderen kort tid før Anders Behring Breivik ble pågrepet.

Bistandsadvokaten til jentas foreldre bekrefter overfor VG at Karin var i telefonisk kontakt med sine foreldre få minutter før Breivik ble pågrepet, men lenge etter at han ringte inn for å overgi seg.

Ønsker svar
- Jeg har bekreftet at det stemmer at de har fått en samtale kort tid før siktede ble pågrepet. Men jeg vil ikke gå inn på hvilket klokkeslett dette var, sier bistandsadvokat John Erik Nygaard til Dagbladet.

Han sier det er for tidlig å kommentere politiets innsats, men at dette naturlig nok er spørsmål familien ønsker svar på.

- Vi har ikke fått innsyn i sakens dokumenter. Det er altfor tidlig å kommentere saken, da alt som har kommet fram av opplysninger er det som har stått i media, sier Nygaard.

- Men de tenker selvsagt det samme som andre familier: De ønsker svar på hva som har skjedd, og informasjon om politiets responstid, sier han.

- Gale beslutninger Nygaard sier at Karins pårørende ønsker at datterens siste telefonsamtale blir tatt opp når de seinere skal i vitneavhør.

Mette Yvonne Larsen, bistandsadvokat for en rekke pårørende etter Utøya-tragedien, stiller seg kritisk til politiets vurderinger.

- Noen må åpenbart ha tatt gale beslutninger den siste halvtimen, sier bistandsadvokaten til VG.

Nordre Buskerud politidistrikt har gjentatte ganger avvist at politiet kunne stoppet massedrapsmannen tidligere.