FLOM: Det er nå satt ned krisestab en rekke steder i Gudbrandsdalen etter at store vannmasser har flommet nedover Lom og Skjåk. Slik ser det ut søndag formiddag. Video: Karin Vange og Helene Starheimsvik/Fjuken Vis mer

Karin Vange (58) måtte rømme fra store vannmasser: - Aldri sett at elva har vært så stor

Nå har Skjåk kommune og Statens Vegvesen satt ned krisestab.

Har du bilder eller tips om flommen? Send det til 2400@db.no eller ring 24000000.

STORE VANNMASSER: Her fra Lom sentrum i formiddag. Foto: Rannveig Forberg.
STORE VANNMASSER: Her fra Lom sentrum i formiddag. Foto: Rannveig Forberg. Vis mer

- Jeg har aldri opplevd at eleven har vært så stor, sier Karin Vange (58) til Dagbladet.

Det er nå satt ned krisestab en rekke steder i Gudbrandsdalen etter at store vannmasser har flommet nedover Lom og Skjåk.

- BE FOR OSS: - Jeg håper dere nå ber for oss, sier Karin Vange, som har måtte forlate huset sitt på grunn av flommen. Foto: Privat
- BE FOR OSS: - Jeg håper dere nå ber for oss, sier Karin Vange, som har måtte forlate huset sitt på grunn av flommen. Foto: Privat Vis mer

Flere evakuert

Både Statens vegvesen og Skjåk kommune har satt krisestab, og både fylkesvei 15 over Sognefjellet mellom Lom og Sogn og riksvei 15 mellom Skjåk og Stryn er stengt ved Bismo. Flere personer, blant dem småbarnsfamilier, er nå evakuert.

Blant dem er Karin Vange.

- Jeg våknet heldigvis tidlig. Jeg så at vannet fløt ut i gata, og innover mot postkassestativet. Jeg gikk dermed ned for å se på elva og så at den steg fort. Derfor gikk jeg og vekte naboen, forteller Vang.

STORE VANNMASSER: Her fra Skjåk i formiddag. Foto: Helene Starheimsvik/Fjuken.
STORE VANNMASSER: Her fra Skjåk i formiddag. Foto: Helene Starheimsvik/Fjuken. Vis mer

Hun bor i det nye boligfeltet Blåbærmyra, som ligger rett ved siden av elva Otta.

- Be for oss

Vang er selv nå evakuert og er hos et vennepar.

- Det var heldig at jeg våknet så tidlig. Nå er hele boligfeltet oversvømt og elva er i ferd med å grave seg innover. Jeg frykter nå at den skal ta Skamsarbrua lengre nede i dalen, forteller Vang. Hun fortalte historien sin først til Gudbrandsdølen Dagningen, som skriver at Vang heldigvis ikke har kjeller, siden huset ligger så nærmere eleven.

- Jeg har ganske høy grunnmur, så jeg håper det går bra, sier Vang, som sier at ikke kan huske en like stor flom.

- Jeg tror dette er den største flommen på over to hundre år. Jeg har aldri opplevd noe slikt før, men dette er kanskje tiden for uvanlige hendelser, sier Vang, som sier at heldigvis er ingen skadd her foreløpig.

- Men jeg håper dere ber for oss, sier Vang.