Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karin vant etter 39 år

Karin Andersen var 18 år da hun ble erklært åndssvak. To år seinere ble hun tvunget til å ta abort og sterilisert uten å vite det. Nå, 39 år etter, er hun tilkjent 100 000 kroner i billighetserstatning fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange års kamp kan Karin Andersen fra Mysen endelig lene seg tilbake, vel vitende at hun er ferdig med saken.

Til tross for det har hun litt blandede følelser:

Endelig over

- Jeg synes kanskje at staten kunne kommet med flere innrømmelser, og beløpet burde vel vært litt høyere. Men det viktigste er at jeg vant fram, og at stat og helsevesen har innrømmet overgrepene mot meg. Nå er jeg ferdig med saken, endelig, sier Karin til Dagbladet.

Karin, som ikke fikk vite om at hun var definert som åndssvak før etter 35 år, har vært lykkelig gift de siste 32 årene. Hun har klart seg bra i livet, på tross av overgrepene og imbesilstempelet. Det verste har vært at hun ble frarøvet retten og muligheten til å få barn.

Moralsk seier

Saken er ikke bare en stor seier for Karin. Dette er samtidig en avgjørende seier for Landsforeningen Rettferd for Taperne.

- Gjennom vedtaket har vi endelig fått bekreftet at Karin ble påført en menneskelig og sosial katastrofe. Denne avgjørelsen vil få store konsekvenser for kommende saker, sier generalsekretær Ola Ødegaard til Dagbladet. Han mener saken er et viktig gjennombrudd, så vel moralsk som juridisk.

800 søknader

Med Karins seier kan det komme et ras av nye erstatninger. 800 mennesker kan nå se lysere på sine søknader som er levert gjennom Landsforeningen Rettferd for Taperne.

- Veldig mange av disse sakene har store likhetstrekk med Karin Andersens sak, sier Ødegaard.

<B>VANT: </B>Karin Andersen fikk medhold etter mange års kamp mot staten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media