Karita ber om kjoletillegg

Det koster å representere ofte, og litt ordentlighet kreves, mener likestillingsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Jeg synes ikke det er et urimelig krav å se på de totale kostnadene statsrådene har til representasjon. Vi har som politikere vært altfor feige til å ta en debatt om egne vilkår. Grunnen er frykten for at Dagbladet eller VG skal kritisere oss, sier Karita Bekkemellem.

Dette tjener de

Statsministeren: 1.115.000,-

Statsråder: 907.000,-

Stortingsrepresentanter: 612.000,-

Til Magasinet på lørdag fortalte Jens Stoltenbergs ektefelle Ingrid Schulerud om kostnadene ved å stille opp for Statsministerens kontor (SMK). Avdelingsdirektøren i UD taper om lag 50 000 kroner ved at hun har gått ned til 90 prosents stilling.

I tillegg må hun dekke utgiftene til representasjon selv. Hanne Grotjord, som er gift med Thorbjørn Jagland, anslo at det kostet mellom 50 000 og 100 000 kroner å opptre som statsministerens ektefelle.

Stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) ved SMK varslet overfor Dagbladet at han vil gjennomgå hvordan forholdene kan legges bedre til rette for ektefellene.

Kostbart

Likestillingsminister Karita Bekkemellem støtter gjennomgangen fullt ut, men vil gå enda lengre.

-  Når man først skal se på dette, bør man også se på statsrådenes utgifter. Vi er absolutt ikke nødt til å kjøpe det dyreste, men litt ordentlighet kreves. Vi blir saumfart så nøye at det er kostbart å representere ofte, både ved det du har på deg og en del andre ting, sier Bekkemellem til Dagbladet.

Tidligere kunne statsrådene søke SMK om et engangsbeløp på 5000 kroner for hele fireårsperioden. Det var ment å dekke den såkalte «statsråddressen». Den ordningen ble fjernet i fjor.

VIL VURDERE KOSTNADENE: Karita Bekkemellem ønsker en debatt om statsrådenes utgifter til representasjon. Foto: Scanpix
VIL VURDERE KOSTNADENE: Karita Bekkemellem ønsker en debatt om statsrådenes utgifter til representasjon. Foto: Scanpix Vis mer

-  Vi må erkjenne at vi er blitt litt for forsiktige på egne vegne, særlig etter oppslag om regjeringens bilordning og en del andre ting. Mange kvier seg for å ta opp dette selv om vi mener det er helt nødvendig og riktig. Derfor regner jeg med at SMK tar en totalgjennomgang, sier Bekkemellem.

Nye tider

Som likestillingsminister mener hun diskusjonen absolutt har et kjønnsperspektiv. Hanne Grotjord påpekte at «ikke noe ser ut til å være endret» siden Jagland styrte landet for ti år siden. «Å opptre som statsministerens ektefelle er faktisk en jobb du gjør for landet. Men fortsatt defineres det som en håpløs gammeldags hustrurolle.»

-  Dette har trolig ikke vært et tema siden det er menn som har styrt statsadministrasjonen. Og på Stortinget har det vært enklere å fungere som politiker hvis du har vært mann med en hjemmeværende hustru. Dette har heldigvis endret seg. Vi må tilrettelegge for at det er mulig å være politiker med en ektefelle som også er i full jobb, sier Bekkemellem.

-  Bør ektefellene få betalt for representasjon?

-  En form for kompensasjon synes jeg kunne vært greit. Det må vi diskutere. I tillegg bør man få betalt for de faktiske kostnadene til representasjon. Og man må også se på biltjenesten. Det handler ikke om å kjøre rundt i fine svarte biler, men å få hverdagen til å gå rundt, sier likestillingsministeren.

Som Dagbladet skrev lørdag, eksisterer det ikke noen systemer for verken statsminister eller statsråders ektefelle og familie.

Hvis ektefellen er ute på jobb sammen med statsministeren, men statsministeren må videre til et annet oppdrag, har ikke sjåføren lov til å kjøre ektefellen hjem alene.

Bedre forhold

-  Vi bør få større oppmerksomhet på hva statsrådgjerningen innebærer av konsekvenser for familien. Det handler om tid, tilrettelegging og kostnader. Selv om vi ikke skal ha en situasjon der ektefeller og partnere sammenliknes med kongefamilien, handler det om å få ordentlige forhold, sier Karita Bekkemellem.

Hun vil ikke anslå hvor mye hun selv bruker på representasjon i året. Men Bekkemellem er en av dem som har fått størst oppmerksomhet for kjolevalg på den røde løperen.

Etter at Magasinet fulgte henne på shopping før valget i 2005, kritiserte daværende politisk rådgiver i Finansdepartementet, Kaj-Martin Georgsen (H), henne for å være mer opptatt av kjoler enn politikk. Det tok Karita Bekkemellem med svært godt humør.

MANGE KJOLER: Kjoler og utseende blir saumfart så nøye at det koster å representere, mener Karita Bekkemellem. Her på vei til regjeringsmiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer