Karita frir til Sp

Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim håper Senterpartiet vil gå tilbake til sitt opprinnelige standpunkt, og fjerne kontantstøtten etter neste stortingsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er bekymret over at 4000 årsverk er forsvunnet fra arbeidslivet etter at ordningen startet.

- Det er selvfølgelig fristende å si: «Hva var det vi sa?» Stortinget har et ansvar for å tenke helhetlig, og da må det også ta hensyn til at vi har en skrikende mangel på arbeidskraft her i landet, sier Orheim, og legger til:

- Jeg vil gjerne fri til Sp etter neste valg, siden partiet egentlig er mot kontantstøtten.

Redusert arbeidstid

Selv om hun er klar over at mange kvinner sier de ville slutte å jobbe uansett, er hun alvorlig bekymret over at mødre med barn på mellom ett og to år har redusert yrkesaktiviteten sin med 3500- 4500 årsverk på grunn av kontantstøtten.

Det er særlig mødre som jobber i barnehager, helse- og sosialsektoren eller skoler som har redusert yrkesaktiviteten sin, viser en artikkel i Økonomiske analyser, som utgis av Statistisk sentralbyrå.

- Framtida er ganske dyster når vi ser på forholdet mellom arbeidsstyrke og utbetalingene til Folketrygden. Så selv om kontantstøtten ligger der i dag, kan vi ikke la den gjøre oss handlingslammet når vi skal tenke på hva som er best for framtida. Vi står på arbeidslinja, sier Orheim.

Gulrøtter til gamle

- Må dere ikke da også gjøre noe for å hindre at folk pensjonerer seg når de er 62 år?

- Vi er nødt til å snu alle steiner, og da er ingen tvil om at det er en fordel om folk ville jobbe lenger enn dette. Vi må kanskje gi dem noen gulrøtter for å få dem til å fortsette.

- Men Ap's forslag om to års svangerskapspermisjon holder vel også folk vekk fra arbeidslivet i lang tid?

- Barnefamiliene trenger mer tid og fleksibilitet. Vår ordning gjør at de fortsatt er knyttet til arbeidslivet, og at de kan korte ned arbeidstida eller ta ut litt permisjon helt fram til barnet er ti år. Det vil legge et helt annet press på arbeidsmarkedet, mener barne- og familieministeren.

VIL HA FOLK I JOBB: Karita Bekkemellom Orheim