Karita trues med mistillit

Carl I. Hagen vil ha innsyn i alle sider av saken til en tilbakestående kvinne som får adoptere barn fra Kina. Han sier saken blir stadig mer alvorlig for Karita Bekkemellem Orheim, og ber også statsministeren svare for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den utløsende faktoren var en kronikk i VG i går. Der kom en nå oppsagt førstekonsulent i Statens ungdoms- og adopsjonskontor (SUAK) med kraftige utfall mot barne- og familieministeren. Blant annet blir statsråden beskyldt for ikke å fortelle sannheten, og for å ha grunnet sitt ja til adopsjon på mangelfulle rapporter.

- Må få innsyn

- Det er stadig mer som tyder på at statsråd Bekkemellem Orheim satte hensynet til barnets beste til side i adopsjonssaken og tok mer hensyn til adoptivforeldrenes ønske om et barn. Hvis nærmere undersøkelser avdekker dette, vil det selvsagt være ødeleggende for statsråden, sier Hagen.

- Hvis det viser seg at hun satte til side råd fra alle faginstanser på et usaklig eller korrupsjonsliknende grunnlag, kan hun vanskelig beholde den tillit enhver statsråd er avhengig av, sier Hagen.

Han legger til at også statsministeren må svare på hva han foretok seg i sakens anledning da han mottok den nå oppsagte saksbehandlerens meget klare brev med bønn om inngripen 22. mars.

Ripe i lakken

- Nå er dette kommet så langt at det er tid for større åpenhet også rundt begrepet mentalt tilbakestående. Vi må vurdere Bekkemellem Orheims handling. Derfor må vi vite hva det er med kvinnen som skal adoptere, sier fungerende leder for familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget, Ågot Valle (SV).

Statsråden har alt forsvart avgjørelsen i Stortingets spørretime. Men Valle mener at kritikken er så alvorlig at de nå må komme til bunns i saken.

- Dersom påstandene stemmer, er det en gedigen ripe i lakken til statsråden, sier Valle.

Hun vil be barne- og familieministeren om å ta kontakt med familien som skal adoptere, og be dem om tillatelse til å la stortingsrepresentantene få se papirene. Valle har selv diskutert saken med saksbehandleren, Liven Arner.

- Ut fra opplysningene i Stortinget har jeg all grunn til å stole på statsråden. Men nå har det kommet fram en del ting som gjør at vi må gå flere runder, sier Valle.