Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Karl» betalte en million for aksjer som ikke finnes

Kona aner ingenting om at «Karl» er lurt for en million lånte kroner, og at de to risikerer å miste leiligheten sin.

LURT TRILL RUNDT: Men «Karl» vil ikke helt gi opp drømmen om den store aksjegevinsten fra Japan. Her er hans historie.  Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet
LURT TRILL RUNDT: Men «Karl» vil ikke helt gi opp drømmen om den store aksjegevinsten fra Japan. Her er hans historie. Foto: Ole Morten Melgård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAKGRUNN: Slik jobber bedragerne som lurer nordmenn for 100-150 millioner hvert år.

(Dagbladet): En kvinnestemme kontaktet den staute, rolige forretningsmannen, som har styreverv og fast inntekt, for omkring ett år siden. Hun lokket med investeringer med en fortjeneste på 100 prosent, og inviterte til en samtale med hennes overordnede dagen etter. Kort tid seinere var «Karl» blitt investor.

- Totalt har jeg investert en million, sier «Karl» til Dagbladet i dag.

- Det siste beløpet jeg overførte var 85 000,-. Det er jo mye penger i seg selv, men i forhold til millionen blir det lite. For ei stund tilbake kunne jeg trukket meg ut, men nå har jeg brukt så mye penger på dette at det er vanskelig bare å gi opp.

Kan miste boligen Han har utvidet lånet sitt i banken til det maksimale, med pant i leiligheten han og kona bor i. Verken kona eller familien aner noen verdens ting om «Karl»s økonomiske situasjon. Sjefen er informert - og har selv lånt ham et sekssifret beløp som er overført til svindlerne.

- Kona stoler vel mer på meg mer enn jeg fortjener. Jeg skulle vært pensjonist nå, men ser ingen annen utvei enn å fortsette i jobb. En gang må vi vel flytte ut fra leiligheta, det vil dekke utgiftene.

Selskapet sier de holder til i Tokyo, pengene er overført til kontoer på Kypros og i USA.

Gir ikke opp - Hva svarer de når du stiller kritiske spørsmål?

- At de ikke kunne ha holdt på med dette i mange år hvis de ikke drev en ærlig business. Ifølge løftene deres burde jeg få tilbake pengene i løpet av juli måned, sier mannen, som ikke vil si klart at han er blitt lurt. Ikke enda:

- Jeg gir dem et par uker til.

- Tror du at du får pengene tilbake?

- Jeg vil gjerne tro det.

Avansert språk - Hvordan kommuniserer dere?

- Jeg har spurt om å få kommunisere på e-post, men da svarer han som kaller seg «vice president» at han ikke er noen sekretær som kan sitte og skrive e-poster hele dagen, sier «Karl» og legger til:

- All kommunikasjon er på engelsk. De bruker en del engelske, fagøkonomiske uttrykk jeg ikke alltid skjønner, og sier at de alltid tar opp samtalene på bånd.

- Har du forsøkt å kartlegge selskapet?

- Jeg har jo nå i ettertid sett at det var vanskelig å se hvor selskapet var registrert, og hvem som sto bak. Jeg burde vel kanskje ha sjekket det før. Kanskje kunne jeg tjent mer på å spille casino på Internett.