«Karl Eirik er en sleip fisk!»

TROMSØ (Dagbladet): Det var en veritabel skyllebøtte som ventet finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han møtte partifeller og representanter for helsevesenet i Tromsø i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ansikt til ansikt måtte han på en pressekonferanse forklare hvorfor han har låst igjen pengebingen med hengelås, mens sjukehusavdelinger legges ned og ansatte sies opp.

- Jeg tror jeg vet en del om hvordan sjukehus drives, forsøkte statsråden seg, men ble da satt på plass av multippel sklerose-rammede Bjørn Thrane Sandnes (52), som hadde møtt opp på pressekonferansen.

- Skal du sende unge mennesker på sjukehjem, Karl Eirik? Det er et sånt samfunn du styrer mot, sa Thrane Sandnes.

Han har de siste fem åra nytt godt av rehabiliteringstilbudet i Tromsø. Det har gitt ham muligheten til et verdig liv. Nå skal senteret legges ned.

Kua dør

- Gjerrigknarkene i regjeringa sier de vil bygge opp helsevesenet. Men hvorfor river dere da ned det vesle som finnes? fortsatte han.

- Hør her, Karl Eirik, vi har brukt 40 år på å bygge opp et Regionsykehus i Tromsø. Hvordan kan du stå oppreist og si at vi ikke har penger til å redde det? spurte overlege og professor Mads Gilbert.

- Fornuftig sykehusdrift er ikke bare et spørsmål om penger. Det handler også om organisering, og det er det vi nå går i gang med. I løpet av to år skal vi ha klar en plan som vil gjøre sykehusene mer effektive, svarte ministeren.

- Jo, men kua dør jo mens gresset blir grønt. Skjønner du ikke det?

- Jammen, vi bruker jo 2 milliarder ekstra på sykehusene i år. Det er forferdelig mye penger, svarte statsråden.

Kolossal vekst

Han pekte også på at antallet ansatte i helsevesenet er fordoblet de siste 20 åra. Og at det har vært en kolossal vekst i pengestrømmen. Men fortsatt er det jo krise.

- Det er derfor organisatoriske grep er så viktige.

Kirkenes sykehus må si opp 30 ansatte for å spare penger. Det er første gang et sykehus går til et så drastisk skritt.

Redder liv

Tre ganger i går ettermiddag gikk ambulansehelikopteret i Tromsø på lufta. For å redde liv i Mo i Rana, Balsfjord og Alta. Overlege og professor Mads Gilbert deltok i operasjonene. Deretter dro han for å høre om finansministeren vil bla opp penger for å redde en livsviktig tjeneste. Han ble skuffet.

- Karl Eirik er en sleip fisk! I mine øyne er han er en keiser uten klær, sier Gilbert til Dagbladet.

Pasienter, helsepersonell og lokalpolitikere i Nord-Norge har så veldig vanskelig for å begripe hvordan finansministeren skal «sikre likeverdige levekår over hele landet». Det hjalp heller ikke at han holdt et nytt økonomisk miniforedrag.

- Årsaken til at vi må holde igjen, er at vi må unngå press på renta, noe som vil gjøre situasjonen enda verre.

Da tok Arbeiderparti-ordfører Oddvar Skogli i Balsfjord tenning. Han tror slett ikke en statsråd ville godta å bo i et Bærum uten ambulanse. Men i kommunen hans, der legges ambulansetjenesten ned.

- Er virkelig budsjettbalansen viktigere enn menneskeliv? Ta nå dette med deg tilbake til Oslo, for det du har å si, det holder rett og slett ikke.