SPØKEFULL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan se langt etter valgvakene i Chicago, men er fornøyd for det. Her er han fotoftrafert sammen med LO-leder Roar Flåthen.  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SPØKEFULL: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kan se langt etter valgvakene i Chicago, men er fornøyd for det. Her er han fotoftrafert sammen med LO-leder Roar Flåthen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

- Karl Eirik Schjøtt- Pedersen, hvor er han liksom?

Spøkefull Jens Stoltenberg på frierferd hos fagbevegelsen sammenlignet Schjøtter'n med Joe Biden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GOL (Dagbladet): Ingen av Arbeiderpartiets valgvaker i Folkets Hus på Youngstorget kan måle seg med demokratenes siste valgvake i Chicago. Det fortalte en munter Jens Stoltenberg til forsamlingen av LO-tillitsvalgte som i dag er er samlet på LO Stats tradisjonelle kartellkonferanse på Gol.

Valgvakene Stoltenberg er vant med, har både enklere servering og mangler konfetti, kunne han slå fast.    
  
- Og så tenkte jeg på kona mi, Ingrid, og barna mine, de hadde aldri tenkt tanken på å stå på en scene der. Så tenkte jeg på Joe Biden, og så for meg Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Hvor er han liksom? sa Stoltenberg til munter latter fra salen. 

Den norske drømmen Men selv om statsråd ved Statsministerens kontor, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, altså ikke kan måle seg med den amerikanske visepresidenten, Joe Biden, står ikke Norge tilbake for USA likevel, ifølge statsministeren.

Stoltenberg viste til en artikkel i The Economist der det går fram Norge er bedre enn USA på såkalt sosial mobilitet, et bergrep som betegner i hvor stor grad sosiale og økonomiske klasser går i arv.

- Det vil si: Den er amerikanske drømmen er nærmere virkeligheten i Norge er i Amerika, sa Stoltenberg. 

Frierferd Som Dagbladet har omtalt, fester Høyre og Frp nå grep om fagbevegelsen etter en rekke konfliktsaker mellom Arbeiderpartiet og LO.

Blant annet har flere LO-forbund vedtatt EØS-skeptiske resolusjoner.

- Det er bra med EØS-debatt, men derimot må dere passe på konklusjonen. Neida, spøkte statsministeren.   

Likefullt slår han fast overfor Dagbladet at EØS-avtalen står fast - også for en eventuelle ny rødgrønn regjeringsperiode. Men han ønsker han velkommen en debatt om hvordan man skal sikre norske arbeidstakerrettigheter parallelt med avtaleverket, hevder han. 

Stoltenberg understreket at selv om Arbeiderpartiet og LO tåler uenighet i enkeltsaker, så blir neste stortingsvalg et retningsvalg for Norge.

 - For sosialdemokrater henger individuell frihet sammen med de sterke felleskapene. Dette er det som definerer forskjellen mellom høyre- og venstresiden, både i Norge og i andre land. Det er spørsmål om fordeling og omforderling, synet på organisering av offentlig sektor og synet på arbeidsmarkedet, sa Stoltenberg, og fortsatte:  

- Der er det altså slik at høyresiden kritiserer oss fordi vi forsvarer et høyt skattenivå. Vi er uenig med dem, fordi vi mener at dersom du skal ha et høyt velferdsnivå må du ha et tilsvarende høyt skattenivå.