Jordskjelv i California

Karl Erik opplevde jordskjelvet: - Det føltes som en evighet

Norske Karl Erik har opplevd flere jordskjelv i Los Angeles, men de kan ikke nærme seg styrken på skjelvene han har opplevd de siste dagene.

I LOS ANGELES: Norske Karl Erik Vasslag, som har bodd i LA i tre år, forteller om jordskjelvene han har opplevd de siste dagene. Foto: Privat
I LOS ANGELES: Norske Karl Erik Vasslag, som har bodd i LA i tre år, forteller om jordskjelvene han har opplevd de siste dagene. Foto: PrivatVis mer

Et kraftig jordskjelv målt til en styrke på 7,1 har rammet Los Angeles-området i USA natt til lørdag norsk tid.

Jordskjelvet finner sted bare én dag etter at California og nabostaten Nevada ble rammet av det kraftigste skjelvet i området på 20 år. Det skjelvet var målt til 6,4.

Våknet av et brak

Norske Karl Erik Vasslag (22) har bodd i Los Angeles i tre år, hvor han har studert fotografi. Han forteller til Dagbladet at det første skjelvet vekket han i 10.30-tiden lokal tid torsdag.

- Det var en helligdag, så jeg sov litt lenge. Jeg våknet av et ganske greit brak. Så tenkte jeg ikke så mye mer over det, før jeg begynte å lese om det i avisene og innså hvor stort det egentlig var.

Det ble advart om etterskjelv, og Vasslag forteller at han gikk rundt og bekymret seg for dette store deler av dagen.

- Men i dag (fredag) var ting tilbake til normalt, sier han.

Fryktet «The big one»

Samme kveld Facetimet Vasslag med ei venninne som hadde nattevakt på en bensinstasjon da det neste jordskjelvet startet.

- Jeg kjente en slags risting i bakken, så begynte det å bli ganske intenst, som om jeg var på en båt ute på hard sjø. Jeg innså at det var et stort etterskjelv, og tankene gikk jo til «the big one» som er ventet, sier han.

De lokale er alltid på vakt for «The big one», et katastrofalt jordskjelv. Det er vanskelig for forskerne å forutse når det store jordskjelvet kommer.

De siste skjelvene ser ikke ut til å ha forårsaket store ødeleggelser, men det har vært en øyneåpner for beboerne i tett bebygde områder, som Los Angeles, skriver BBC. Et skjelv med styrke på 7 eller mer kan føre til mange dødsfall og store ødeleggelser i storbyen.

DRAMATIS: Dagbladets reporter Steinar Solås Suvatne forteller om de dramatiske sekundene jordskjelvet traff California. Vis mer

- Sjokk

Vasslag forteller at fredagens jordskjelv varte mellom 30 sekunder og ett minutt.

- Det føltes som en evighet. Venninnen min ble helt stum, hun har aldri opplevd et jordskjelv, og hun mente jeg tok det fint. Men jeg tror jeg var i sjokk. Jeg satt i senga og frøs helt til.

Jordskjelvet hadde senter under bakken nær byen Ridgecrest, rundt 20 mil unna Vasslags bolig. Skjelvet, som er det kraftigste i området på 25 år, kunne merkes så langt unna som Las Vegas og Mexico.

- Det er veldig mye usikkerhet, men først og fremst tror jeg folk prøver å ta det med ro, sier han.

Etterskjelv

Vasslag forteller at han har opplevd mellom fem og ti jordskjelv, men ingenting av denne skalaen.

- Det høyeste jeg har vært borti, var rundt en styrke på fire. Det kjente jeg ikke engang, fordi jeg var ute og kjørte bil, sier han.

Brannvesenet har bedt beboere forberede seg på etterskjelv.

- Etter det jeg hørte på nyhetene i går er det fem prosent sjanse for etterskjelv på seks eller større. Nå mener de dette er hovedskjelvet og gårsdagens var et førskjelv. Og alle vet at etter et skjelv, så kommer det et etterskjelv, sier Vasslag.