Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karl Johan-ranere tatt i Polen etter DNA-treff

Her slår pistolmennene til midt i fredagsrushet i Oslo. Nå har oslopolitiet sporet opp to av mennene i utlandet.

TRUET MED PISTOLER: Overvåkningsbildene fra urmaker Per H. Christensen viser hvordan en av ranerne, med kamuflasjejakke, hansker og finlandshette, sikter på betjeningen med to pistoler. Foto: POLITIET
TRUET MED PISTOLER: Overvåkningsbildene fra urmaker Per H. Christensen viser hvordan en av ranerne, med kamuflasjejakke, hansker og finlandshette, sikter på betjeningen med to pistoler. Foto: POLITIET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 59-åring og en 33-åring vurderes nå utlevert til Norge etter at de er pågrepet for det effektive og svært skremmende ranet av en urmaker i Paleet i Karl Johans gate 29. oktober i fjor.

- I løpet av etterforskningen etterlyste vi tre polske statsborgere. I forrige uke ble to av mennene pågrepet i Polen, sier politioverbetjent Geir Ellefsen, leder av etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon, til Dagbladet.

Mens 59-åringen til slutt meldte seg for politiet, ble 33-åringen pågrepet i forbindelse med en annen sak. Han skal imidlertid være naglet til ranslaget i Oslo ved at en komplett DNA-profil sikret av politiet ga treff på den siktede.

JOBBET RASKT: Ranerne brukte mindre enn tre minutter på å få med seg så smye verdier som mulig fra butikken. Foto: POLITIET
JOBBET RASKT: Ranerne brukte mindre enn tre minutter på å få med seg så smye verdier som mulig fra butikken. Foto: POLITIET Vis mer

- Denne mannens DNA har også blitt funnet etter et grovt ran i Tyskland, sier Ellefsen.

Siktet på personalet I Paleet i fjor var sjokkerte turister, kafegjester og andre forbipassrende vitner til ranet av urmaker- og gullsmedforretningen Per H. Christensen - som ligger midt mellom Slottet og Stortinget,.

Tre menn bevæpnet med pistoler og maskert med finlandshetter tok seg inn i butikken og knuste glassmontere med hammer for å få tilgang til de eksklusive armbåndsurene. Etter å ha plukket med seg klokker verdt omlag 750 000 kroner, stakk ranerne av i en stjålet Audi som sto og ventet på utsiden i paradegata.

- De løp inn i butikken midt i åpningstida og slo løs på monterene mens en av ranerne rettet to pistoler mot de ansatte, sier Ellefsen.

STJAL FOR 750 000: Ranerne knuste montere med hammer for å få tilgang til de dyreste armbåndsurene. Foto: POLITIET
STJAL FOR 750 000: Ranerne knuste montere med hammer for å få tilgang til de dyreste armbåndsurene. Foto: POLITIET Vis mer

Hele ranet var over på rundt tre minutter, raskt nok til at gjerningsmennene kom seg unna og klarte å dumpe fluktbilen i Øvre Vollgate før politiet klarte å ta opp jakten på de antatte østeuropeerne.

Åpne grenser Gjennombruddet i etterforskningen av urmakerranet kommer tre uker etter at fire chilenere ble dømt for ranet av Oslo diamantsenter. Det ble begått 2. november, bare fire dager etter tilslaget som polakkene skal ha stått bak på Karl Johan.

Politiet er fornøyd med oppklaringene, men mener de to sakene er betegnende for problematikken rundt mobile vinningskriminelle.

- Dette viser litt av utfordringen som de åpne grensene gir oss i politiet. Diamantsenter-ranet i Oslo ble begått av personer fra Chile bosatt i Sverige, som fire dager tidligere hadde begått ran i Danmark. Så har vi altså ranere fra Polen som slår til på Karl Johan uka etter, og forsvinner til utlandet igjen, sier politioverbetjenten.

MASKERTE: Ut fra overvåkningsbildene var det umulig å fastslå identiteten til ranerne, men minst en av dem etterlot seg DNA-spor.
MASKERTE: Ut fra overvåkningsbildene var det umulig å fastslå identiteten til ranerne, men minst en av dem etterlot seg DNA-spor. Vis mer

Utbyttet etter gullsmedranerne har ikke kommet til rette, og antas å ha blitt omsatt i utlandet.

HER FLYKTER DE: Med bager fulle av de eksklusive klokkene løp ranerne ut midt blant vanlige handlende i Paleet og til en stjålet Audi som sto klar i Karl Johans gate.
HER FLYKTER DE: Med bager fulle av de eksklusive klokkene løp ranerne ut midt blant vanlige handlende i Paleet og til en stjålet Audi som sto klar i Karl Johans gate. Vis mer