Karl Rove sier opp

31. august er siste arbeidsdag for presidentens «norske» rådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) -  Jeg synes tiden er inne for det, sier Rove i et intervju med Wall Street Journal.

I et intervju med avisens redaktør Paul Gigot sier Rove at han slutter av hensyn til familien og at han vil flytte hjem til Texas.

«Norsk»

Presidentens mektige rådgiver kan spore sin slekt tilbake til gården Rove på Kirkeøy.

Hans tipp-tipp oldefar, Andreas Johannessen Rove, kom fra gården som i sin tid lå under prestegården. På hans kontor vegg-i-vegg med George W. Bush ovale kontor, henger bildet av oldefaren på hedersplassen.

Rove har vært president George W. Bush nærmeste rådgiver siden Bush-administrasjonen tiltrådte i januar 2001. Rove har fått æren for presidentens valgseire i 2000 og 2004, og for at republikanerne det siste tiåret før fjorårets kongressvalg har hatt majoriteten i Kongressen.

Skandaler

Men valgseirene har også vært etterfulgt av påstander om valgfusk, og det siste året er Rove trukket inn i skandalene rundt avsløringen av CIA-agenten Valerie Plames identitet, avskjedigelsene av føderale statsadvokater og det massive hemmelige overvåkingsprogrammet Det hvite hus startet uten Kongressens godkjennelse.

Foto: SCANPIX/AFP
Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

I forrige måned ble han innkalt til en senatshøring om sin rolle i avskjedigelsen av statsadvokater som var kritiske til det republikanske partiet. Presidenten beordret imidlertid sin nære venn om å ikke vitne.

Hjem til kona

I intervjuet med Wall Street Journal sier Rove at han tok beslutningen om å slutte etter at stabsjef Joshua Bolten uttalte at alle som ble værende etter «Labor Day» - den første mandagen i september - måtte bli i jobben frem til presidentens periode går ut i januar 2009.

- Det er alltid noe som kan holde deg her, og selv om jeg gjerne skulle blitt her, må jeg gjøre dette av hensyn til familien, sier Rove.

Han reiser nå hjem til kona i hjembyen Imgram, der sønnen går på college i nabobyen San Antonio.

Hillary presidentkandidat

I intervjuet sier republikanernes viktigste valgkampstrateg at han forventer at Hillary Rodham Clinton blir demokratenes presidentkandidat i neste valg. Han beskriver henne som en «tøff, pågående, fullstendig forfeilet kandidat» og mener at republikanerne har en «veldig god sjanse» til å beholde Det hvite hus.

Han sier at han også forventer at presidenten kommer til å gå opp igjen på meningsmålingene, etter at Bush nå ligger på historisk bunnivå.