- Karl Rove tiltales ikke

Mens spesialetterforskeren ber om at Scooter Libby tiltales i Plamegate, ifølge kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• I dag kan Hjernen bli tiltalt

• Hvem avslørte spionmammaen?

(Dagbladet.no): Ifølge CNN ber spesialetterforsker Patrick Fitzgerald i dag storjuryen om å reise tiltale mot Dick Cheneys stabssjef Scooter Libby i Plamegate-saken. Det sier en advokat knyttet til saken til avisa.  

Ifølge avisa mener Fitzgerald at Libby har villedet etterforskerne og avsagt falsk vitnemål.

Senere i dag holder Fitzgerald pressekonferanse i saken. Han har etterforsket lekkasjene i nesten to år.

Rove slipper unna?

Karl Rove, Bush\' politiske rådgiver og strateg, vil ifølge AP ikke bli tiltalt i skandalesaken der en CIA-agents navn ble offentliggjort. I alle fall ikke i dag.

Spesialetterforsker Fitzgerald skal ha opplyst dette til Roves advokater i dag. Fitzgerald holder en pressekonferanse i Washington i ettermiddag, der han opplyser utfallet av etterforskningen.

BUSH NÆRMESTE: Karl Rove, han med norske aner. Foto: SCANPIX
BUSH NÆRMESTE: Karl Rove, han med norske aner. Foto: SCANPIX Vis mer

Avgjørelsen om å ikke tiltale Rove betyr at han kan fortsette som før i Det hvite hus nå. Likevel er han fortsatt ikke helt utenfor fare.

Etter det AP kjenner til ikke saken hans ferdig etterforsket ennå, og Rove skal ifølge nyhetsbyrået fortsette å samarbeide med Fitzgerald og hans gruppe. Allerede har han vitnet for en storjury fire ganger.

Det er ifølge CNN falsk forklaring Rove fortsatt etterforskes for.

Opp til toppen

Det var navnet på CIA-agenten Valerie Plame som ble avslørt i amerikanske aviser for to år siden av den konservative skribenten Robert Novak.

Siden den gang har det store spørsmålet vært hvem som hvisket ham dette navnet i øret, en føderal forbrytelse etter amerikansk lov. Hele tiden har ryktene gått helt til topps i Det hvite hus.

Påstandene i etterkant har gått på at navnet ble offentliggjort for å skade Plames ektemann Joseph Wilson, som gikk ut mot Irakkrigen i New York Times og skrev at påstandene om at Saddam Hussein forsøkte å kjøpe uran fra Nigeria for å lage en atombombe, var oppspinn.

Lovte sparken

Det har knyttet seg stor spenning til etterforskningen, ikke minst fordi president Bush tidligere har lovet å sparke dem som sto bak lekkasjen.

Rove anses som sentral for Bush, og mange mener det ville være svært vanskelig for presidenten å miste ham. Det har også vært antatt at både han og stabssjef Scooter Libby, vil søke avskjed om de tiltales i dag.

Strengt

I USA kan det å avsløre identiteten til en hemmelig agent medføre opptil ti års fengsel. I forbindelse med etterforskningen har de offentlige anklagerne presset journalister til å avgi vitneprov om sine hemmeligholdte kilder.

New York Times\' Judith Miller gikk i fengsel for å slippe å avsløre sin kilde. Hun er nå løslatt etter at kilden ga henne lov til å avsløre navnet.

Det store mysteriet er hva som egentlig skjedde med Robert Novak, den eneste journalisten som noen gang fikk på trykk en sak der Plames navn var nevnt. Miller skrev aldri et ord om saken.

Det antas at Novak har inngått en avtale med Patrick Fitzgerald.

DET ENESTE BILDET:</B> Valerie Plames navn ble avslørt, ifølge blant annet ektemannen Joseph Wilson for å ramme ham, som gikk ut med kritikk mot Bush.
SCOOTER LIBBY:</B> Stabssjefen står foran en tiltale.