Karla møtte døden fastspent i reimer

HUNTSVILLE (Dagbladet): Den dødsdømte morderen Karla Faye Tucker ble 38 år. Klokka kvart på to i natt døde hun fastspent på en båre i dødens rom i fengslet The Walls i Huntsville, Texas. Dødsårsaken var en giftblanding som ble sprøytet inn i blodårene hennes. Hun var fange nummer 145 som siden 1982 møtte døden her, og den første kvinnen i Texas siden 1863.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun var alene i henrettelsesrommet da blandingen av natriumpentatol, pankuroniumbromid og kaliumklorid ble sprøytet inn i årene hennes gjennom tre forskjellige kanyler.

Hun ble ført til fengslet tolv minutter over to i går ettermiddag for å tilbringe sine siste knappe fem timer her før giften tok livet hennes.

Fengslets talsmann Larry Fitzgerald sa at Karla var «rolig og fattet og i godt humør» foran henrettelsen.
Bak et enveisspeil sto tre medlemmer av familiene til Jerry Dean og Deborah Thornton som Karla medvirket til å drepe for fjorten år siden. En av dem var Richard Thornton, ektemannen til Deborah som sa at han ville «forsikre seg om at straffen hun fikk for femten år siden, endelig ble fullbyrdet».

- Jeg gleder meg til hun er død. Hvis hun kommer til himmelen, vil hun møte min kone ansikt til ansikt, sa han i går da han kom til fengslet omgitt av tv-kameraer og reportere.
Han ble spurt hva forskjellen i hans liv før og etter henrettelsen ville være:

- At Karla Faye Tucker ikke lenger finnes.

Deborah Thornton hadde rømt fra ham og de to barna og blitt med Jerry Dean hjem den natta da Karla og hennes kjæreste Danny Garrett dukket opp i narkorus for å stjele Jerrys motorsykkel.

Ektepar bak glass

Men den drepte Deborahs bror, Ron Carlson, som har bedt om nåde for Karla, sto sammen med vitnene som Karla hadde bedt om å være til stede. Jackie Oncken som er kona til hennes forsvarsadvokat fra rettssaken, Karlas ektemann, presten Dana Brown som hun giftet seg med ved stedfortreder i fengslet i 1995, var også der.

Paret har bare møtt hverandre på hver sin side av en glassvegg siden de giftet seg. Slik var det også da de møttes for siste gang i går.
Henrettelsen gikk sin gang etter at den amerikanske høyesterett avslo å utsette den for å behandle Karlas anke over behandlingen av benådninger i Texas.

Sterk

Karla Faye Tuckers brede smil og flommende, mørke, krøllete hår har lyst fra avissidene og TV-skjermene verden over de siste ukene og timene. I intervjuene sa hun at hun så døden fortrøstningsfullt i møte.

Hun var sikker på å møte den guden hun hadde funnet i fengslet. Det viktigste argumentet i hennes bønner om å få lov å leve var at hun var blitt et annet menneske enn den narkomane prostituerte som drepte så brutalt for fjorten år siden.
Hun var på mange måter sterkere enn mange av dem som hjalp og støttet henne i den forgjeves kampen mot henrettelsen i natt.

- Du må klare deg gjennom dette, skrev Karla i sitt siste brev til Jackie Oncken, som hun kalte sin andre mamma.

Bush grep ikke inn

«Jeg er bekymret for hvordan dette vil virke på deg. Jeg vil se Jesus komme og ta meg i hånden for å lede meg hjem, men du vil oppleve tap og føle smerte,» skrev Karla.

«Men husk alltid på at Gud styrer. Det skjer ikke noe som ikke først er godkjent av ham.»

Guvernør George W. Bush grep ikke inn for å utsette henrettelsen av Karla Faye Tucker. Guvernør Bush kunne ha gitt henne enda 30 dager til å leve.

Det var hans siste mulighet etter at benådningsrådet i delstaten med 16 mot 0 stemmer og 2 som avsto, gikk imot å anbefale at guvernøren gjorde om straffen til fengsel på livstid.

Amnesty International-aktivisten Bianca Jagger gikk i går fra intervju til intervju i skogen av TV-kameraer som var stilt opp utenfor de røde mursteinsmurene rundt fengslet i Huntsville. Hun angrep benådningsrådet for en praksis som hun sier er i strid med den amerikanske grunnloven.

- Dyster statistikk

- I andre delstater kan fanger søke om at straffen blir omgjort til fengsel på livstid dersom de kan bevise at de er rehabilitert, lider av sinnssykdom, eller er mentalt tilbakestående.

Flere andre delstater omgjør dødsstraffer på et slikt grunnlag. Det er skjedd i Virginia, Georgia, Montana. I Texas har man hittil ikke funnet én eneste sak der betingelsene for omgjøring av straffen har vært til stede.

- Ingen medlemmer av benådningsrådet har noen gang avgitt en eneste stemme for å omgjøre dødsstraffen, sa Jagger.
Noen timer seinere var Karla Faye Tucker føyd til den dystre statistikken.

Karla Faye Tucker</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer