Ap om Sandbergs etterlønn:

- Karma har bitt seg skikkelig fast

Per Sandbergs karantene og etterlønn får Arbeiderpartiets Lise Christoffersen til å lete fram gamle sitater. Hun mener å avdekke en viss forskjell på liv og lære.

KARANTENE: Tidligere fiskeriminister Per Sandberg er ilagt seks måneders karantene med full statsrådslønn etter å ha etablerte eget konsulentselskap. Her med statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen i forbindelse med avgangen hans.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KARANTENE: Tidligere fiskeriminister Per Sandberg er ilagt seks måneders karantene med full statsrådslønn etter å ha etablerte eget konsulentselskap. Her med statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen i forbindelse med avgangen hans. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Per Sandberg har ved flere anledninger kritisert andre for å ta imot etterlønn. Da virker det underlig at han selv ikke bare tar imot det samme, men til og med opptrer aktivt for å få det, sier Christoffersen til Dagbladet.

På spørsmål om hun mener det er karma som nå har bitt ham bak, svarer hun som følger:

DÅRLIG KARMA: Aps Lise Christoffersen mener det er grunn til å konfrontere Per Sandberg med tidligere uttalelser om etterlønn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DÅRLIG KARMA: Aps Lise Christoffersen mener det er grunn til å konfrontere Per Sandberg med tidligere uttalelser om etterlønn. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Egentlig er det verre enn det: Karma har bitt seg skikkelig fast, sier den erfarne stortingsrepresentanten.

Det var i en mye omtalt SMS til Fiskeribladets redaktør at den nylig avgåtte Frp-statsråden kom med henvisningen til østlig filosofi og religion:

«Karma vil bite dere bak, vær trygg», skrev Sandberg i meldingen.

Etterlønn

Statsråder får vanligvis én måneds etterlønn når de går ut av regjeringen. Dersom de ikke har annen inntekt, kan de få inntil tre måneder etter søknad, noe Sandberg fikk innvilget 30. august.

Men når Karantenemnda i forrige uke besluttet å ilegge den tidligere fiskeriministeren seks måneders karantene, blir perioden med full statsrådslønn ytterligere forlenget med tre måneder. Forklaringen er at Sandberg etter at han gikk av som statsråd har etablert egen konsulentvirksomhet.

Per Sandberg har selv opplyst at enkeltpersonforetaket «Per Sandberg» skal drive med rådgivning og konsulentvirksomhet, hovedsakelig innen sjømat og havbruk.

I tillegg til seks måneders karantene er Sandberg ilagt fire måneders saksforbud. I nemndas avgjørelse vises det til at tiden som statsråd vil kunne gi selskapet hans «særlige fordeler».

- Karantenenemnda har lagt vekt på at du som fiskeriminister har hatt ansvar for fiskeri og havbruksforvaltningen, og du har hatt ansvar for og vært involvert i politikkutforming som legger rammevilkår for næringen, poengteres det.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kritiserte praksisen

I mai ble statsrådslønna oppjustert til drøye 1,3 millioner kroner. Det innebærer at Per Sandberg ligger an til å få utbetalt rundt 650 000 kroner i karanteneperioden. Men eventuelle inntekter i perioden, for eksempel fra den kommende boka hans, kommer til fratrekk i etterlønna. Hva den faktisk blir, er dermed uvisst.

- Jeg tolker nå det handlingsrommet jeg har fått, seks pluss fire måneders karantene. Dette vil være helt avgjørende for resultatet på etterlønn også, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

Det pikante er at Frp-profilen selv ved flere anledninger har angrepet tidligere statsråder som har skaffet seg utvidet etterlønn ved å drive konsulentvirksomhet på samme felt som de hadde ansvaret for i regjeringen.

- Det virker som om disse politikerne har funnet svakheter i et system og deretter har systematisk utnyttet det, sa Sandberg til VG i 2014.

Beskrivelsen var rettet mot de rødgrønne eksstatsrådene Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Grete Faremo som alle fikk karantene og etterlønn i seks måneder etter å ha etablert egen konsulentvirksomhet.

Fastholdt kritikken

Sandberg holdt fast ved kritikken i 2016, da Frp-kollega Robert Eriksson gikk av som arbeids- og sosialminister og fikk seks måneders karantene og etterlønn.

- Jeg står fullt og helt på den uttalelsen som jeg ga den gangen, den er like gjeldende i dag. Vi må se på praktiseringen av regelverket, men det virker på meg som om det preventive regelverket vi har fått på plass, ikke er godt nok, sa Sandberg til Adresseavisen da.

Forholdet mellom Sandberg og Eriksson var en perioden så tett at de i Trøndelag på 1990-tallet ble kalt lokalpolitikkens Knoll og Tott.

Da Dagbladet i forrige uke spurte Sandberg om han mener egen sak er annerledes enn karantenekameratene fra den rødgrønne regjeringa, svarte han simpelthen «ja».

Når han på nytt blir spurt om å utdype hvorfor saken er annerledes, svarer han nesten like knapt:

- Alle saker er forskjellige.

Kunne ha ventet

Lise Christoffersen understreker at Arbeiderpartiet i utgangspunktet ikke finner det urimelig at eksstatsråder får etterlønn i tre måneder når man ikke har mulighet til å skaffe seg annen inntekt.

- Slike avganger skjer jo ofte brått og er vanskelig å planlegge for. På samme måte er det heller ikke urimelig at når man ilegges karantene på seks måneder, som i praksis betyr at man ikke kan skaffe seg annen inntekt, får beholde lønn i karanteneperioden, sier hun.

Men i Sandbergs tilfelle mener hun han kunne ha nøyd seg med den ene måneden som kommer automatisk.

- Karantene er ilagt på grunn av et nystartet firma etter at han gikk av som statsråd. Hvis han mener at lønn i karanteneperioden er så forkastelig, kunne han jo bare ha ventet i seks måneder med å opprette firmaet, så hadde han sluppet å få etterlønn i det hele tatt, sier hun.

Christoffersen ser heller ikke den store forskjellen mellom Sandbergs sak og tidligere saker.

- Det er det vel bare Per Sandberg selv som gjør, sier hun.

Raja kritisk

Venstres Abid Raja var blant dem som reagerte kraftig på oppslagene fra 2014, da etterlønna til en rekke tidligere statsråder og statssekretærer fra Stoltenberg-regjeringen ble problematisert.

- Dette indikerer at det foregår en systematisk utnyttelse av systemet. Det som skjer her kan umulig ha vært tanken med reglene for karantene og etterlønn. Det kan derfor være grunn for Stortinget til å se på disse reglene nå, sa Raja til VG den gang.

Han la til at praksisen for ham framsto i et «etisk grelt lys».

- Jeg står for det jeg sa den gangen og har ikke endret oppfatning, sier Raja til Dagbladet nå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer