Karmøy-mann drepte Birgitte?

En Karmøy-mann sier at han drepte Birgitte Tengs. Han ringte selv til advokat Arvid Sjødins kone og innrømmet dette. I dag starter ny etterforskning på Karmøy - beordret av riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er riktig at vi har mottatt et brev fra advokat Arvid Sjødin. Vi har etter en vurdering kommet fram til at det er grunnlag for en konkret oppfølging av denne saken, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet.

Det betyr at riksadvokaten vil beordre et politidistrikt til å iverksette etterforskning på grunnlag av opplysningene som framkommer i brevet. Etter det Dagbladet forstår, ønsker riksadvokaten blant annet at Sjødins kone blir avhørt om detaljene i telefonsamtalen hun hadde med Karmøy-mannen.

Sjødin skal i sitt brev til Riksadvokaten ha opplyst at han ikke har tillit til Haugesund politidistrikt, og bedt om at et annet politidistrikt foretar den nye etterforskningen.

- Vi vil i løpet av dagen bestemme hvilket politidistrikt som skal følge opp saken, sier Busch.

Syntes synd på fetteren

Etter det Dagbladet kjenner til, skal Karmøy-mannen i samtalen med advokat Sjødins kone ha gitt en rekke detaljer om hvordan drapet skjedde, hvor lenge han var på åstedet og hvorfor det gikk galt.

Karmøy-mannen ringte hjem til Arvid Sjødins kone mandag 14. september. Etter det Dagbladet kjenner til, skal Karmøy-mannen ha pratet lenge om hvor synd det var på fetteren til Birgitte. At fetteren hadde blitt utsatt for en urettmessig stor belastning ved å måtte gå igjennom to rettssaker.

Karmøy-mannen ga også detaljopplysninger om privatlivet sitt, arbeidsforhold og hvor han bodde.

Han skal også ha fortalt at han visste hvem Birgitte Tengs var, og hvordan han kjente til henne.

Etter en stund skal Karmøy-mannen ha fortalt at det var han som drepte Birgitte Tengs. Han skal ha forklart at han var for sterk, og at alt hadde gått for raskt.
Flere av opplysningene som framkom i telefonsamtalen blir betraktet som svært interessante av polititjenestemenn som kjenner saken.

Både tjenestemenn i Haugesund og Stavanger kjenner innholdet i brevet til Riksadvokaten. Advokat Arvid Sjødin har ingen kommentarer.

Navngitt

Karmøy-mannen skal ikke ha oppgitt navnet sitt under den mer enn halvtimelange samtalen med Sjødins kone. Men han skal ha gitt en rekke detaljopplysninger om seg selv som har gjort det mulig å identifisere ham.

Karmøy-mannens navn er overlevert til Riksadvokaten.
Birgitte Tengs ble drept og voldtatt natt til 6. mai 1995 på Gamle Sundvei på Skår utenfor Kopervik.

KRIPOS etterforsket saken i ett og et halvt år før Birgittes fetter ble pågrepet og siktet for drapet i februar i fjor. I vår ble han frikjent for drapet i Gulating lagmannsrett.

Underveis i etterforskningen konsentrerte politiet seg de første månedene om det såkalte bilsporet. Birgitte ble sett drapsnatta stående ved en bil i sentrum. Bilføreren er aldri identifisert.

Avklares

Etterforskningen iverksettes for å finne ut om det er hold i de oppsiktsvekkende påstandene som er framsatt i brevet fra advokat Sjødin. Fenomenet med at psykiatriske pasienter tilstår drap de ikke har begått, er kjent fra flere kriminalsaker.

Men etter det Dagbladet får opplyst, skal Karmøy-mannen ikke være psykiatrisk pasient.

- Det er altfor tidlig å si noe om hvor omfattende etterforskningen vil bli, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet.

TILSTO TIL KONA: En mann fra Karmøy skal ha tilstått å ha drept Birigitte Tengs overfor Arvid Sjødins kone.