Karmøy på norgestoppen

KARMØY (Dagbladet): Anette og Odd Arne har ingenting å utsette på sine lærere. Ved Avaldsnes skole på Karmøy har de datamaskiner i alle klasserom - og en lærer som kan bruke dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærerne kan ikke nok data

- Læreren vår er flink i data, og som regel får vi god hjelp når vi spør om noe, sier Odd Arne Saltnes (11) og Anette Nilsen (10) i 6A på Avaldsnes skole.

På skolen får de til og med legge ut elevarbeider på skolens egen hjemmeside.

Artigere

- Det er kjekt å arbeide med prosjekter, finne informasjon og legge ting ut på nettet. Det er artigere å bruke datamaskin enn bøker, sier Odd Arne. Anette er ikke så giret på data som Odd Arne, men også hun er fornøyd.

- Jeg synes det er fint at vi kan lage tegninger og sånt på maskinen, sier hun.

- Utstyrsmessig er vi ikke på topp. Men når det gjelder lærernes kompetanse tror jeg at vi er blant de beste i landet, sier Kjell Olav Leirvåg.

Han er sjef for skolenes datasatsing i Karmøy kommune. De siste 15 åra har han systematisk bygd opp en datakultur i skolen, blant annet ved utstrakt kursing av lærerne. For det er mange lærere som har vanskelig for å ta i bruk den nye teknologien.

- Noen sier at elevene kan så mye allerede, men det er en farlig holdning, sier Leirvåg.

- Uansett hvor flinke de er teknisk, må læreren stå for det pedagogiske.

I alle rom


Ved Avaldsnes skole er det datautstyr i alle klasserom.

- Det er et mål hos oss at data blir en del av undervisningen, og ikke noe som blir undervist av spesiallærere i egne datarom, sier Leirvåg.

Karmøyskolene har i tillegg 19 internasjonale dataprosjekter, hvor elevene driver elektronisk kulturutveksling med skoleelever i England, Frankrike og andre land.

Elevene lærer både språk, kultur og geografi ved å utveksle informasjon og bilder fra hjemstedet.