Karneval og kaos mot Bush

GØTEBORG (Dagbladet): Mens George W. Bush forsvarte seg mot EUs toppledere, forvandlet 15000 demonstranter den beleirede byen til et karneval av fredelige protester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig klarte politiet å sperre inne både harmløse ungdommer og brusteinselskere i en aksjon som kan gjøre helga til et mareritt for politiet.

Til hornmusikk brettet hundre «demonstranter» ned buksa for å vise rumpa mot SAS-hotellet der Bush bodde. Etterpå samlet om lag 10000 mennesker seg i et tog med bannere mot alt som USA har rørt ved.

Dagbladet sperret inne

Dagbladets journalist og fotograf var i går formiddag sperret inne på Hvitfeldska gymnasium sammen med nesten 500 ungdommer fra en rekke land og ulike politiske grupperinger.

Det startet da flere hundre politifolk i fullt kamputstyr omringet skolen der norske og nordiske demonstranter hadde betalt for å overnatte.

Litt før klokka 11 spiste de frokost, malte paroler og forberedte dagens lovlige demonstrasjoner mot den amerikanske presidenten. Men straks politiet tok oppstilling, mobiliserte blant annet norske blitzere.

- Still opp blokadene her nå, sa Stein Lillevolden til svartkledde hettegensere med skjerf foran ansiktet.

Samtidig sto en ungjente med oransje strikkejakke og slengbukse på skolemuren med et rødt hjerte som parole. Det var militant demonstrasjonskultur og søtt engasjement side om side.

Alle ble ofre

Men alle ble ofre for de samme politimetodene. I over fire timer, fra 11 til 15, fikk ingen forlate skoleplassen.

Mens Stein Lillevolden diskuterte taktikk med nordiske kolleger, dirigerte politiet to meter høye containere rundt hele området slik at ingen slapp ut.

- Vi har ransakingsordre og mange av de som finnes på området mistenkes for lovbrudd. Det dreier seg i første rekke om forberedelse til «skadegörelse och förberedelse till grov misshandel», sa politimester i Göteborg, Håkan Jaldung, til svensk presse.

Den kollektive frihetsberøvelsen gjaldt imidlertid alle, også Dagbladets medarbeidere.

Kraftige reaksjoner

Klokka 15 fikk imidlertid alle forlate skolen - hvis de tillot å la seg kroppsvisitere. Det godtok de fleste. Men de moderate demonstrantene reagerer kraftig på aksjonen.

- Jeg er skuffet over politiet. Innesperringen rammet alle og det kan skade mulighetene for en fredelig helg, sa Attac Norges leder, Nina Drange, til Dagbladet i går kveld.

På en rekke steder i området rundt skolen kastet ungdommer stein mot et massivt oppbud av politi. Utover kvelden ble gateslagene så kraftige at politiet, som allerede hadde mobilisert til det største oppbudet noensinne i Sverige, måtte be om assistanse.

Til sykehus

Seks politimenn og fire demonstranter ble sendt til sykehus, og 240 aktivister var seint i går kveld pågrepet.

I formiddag får politiet vite om den massive innsatsen lykkes. Da samles over tjue tusen demonstranter på Götaplass, like ved EU-møtet. Offisielt er det ikke planlagt fysiske aksjoner mot møtet, men det er ventet at mange vil prøve å trenge seg forbi sperringene.

SIRKUS GØTEBORG: Hundre «demonstranter» brettet ned buksa for å vise rumpa mot SAS-hotellet der Bush bodde. Både svensker og tilreisende aktivister klarte i går å både lage et fredelig politisk karneval og stelle til voldelige sammenstøt.