Karoline (20) vil bryte Nav-mønsteret for datteras skyld

- Barndomshjemmet mitt var avhengig av Nav. Sånn vil ikke jeg ha det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HADELAND (Dagbladet): I et lite rødmalt hus med god avstand til nærmeste nabo lever Karoline Bratlien (20) med samboer Martin Mikkelsen og deres to år gamle datter Ida Emilie. Hun har praksis i Bergseng bondegårdsbarnehage fire dager i uka.

4200 måneden - Vi klarer oss så vidt det er. Jeg får 4200 kr i måneden fra Nav for å jobbe i barnehagen fire dager hver uke. Du skal ha ganske mye indre motivasjon for å være i arbeidspraksis når betalingen er så liten, sier Karoline.

I en ny serie om unge som lever på Nav-ytelser, undersøker Dagbladet hvorfor titusener av unge mennesker som Karoline faller utenfor arbeidslivet og utdanningssystemet. 

Jeg kunne gjerne hatt litt mer penger, men ellers er det topp å leve livet, sier Kjetil (18) fra Notodden. Nav-sjefen fra  samme sted mener både få jobber til de uten utdanning, prestasjonsangst, psykiske plager og strukturen på velferdssystemet vårt kan forklare hvorfor ungdom faller utenfor.

Fra 2008 til 2013 økte antallet unge under 25 år som verken studerte eller jobbet med 12 000 personer. I Norge kjennetegnes disse unge ved at majoriteten ikke er arbeidsledige - de står helt utenfor arbeidslivet eller utdanningssystemet.

Nav anslår at gruppa som faller helt utenfor, utgjør mellom 50 000 og 60 000 nordmenn.

Drømmene Karoline forteller at hun lenge har følt på at hun ikke strekker til.

- Fordi jeg sliter med å komme meg videre. Jeg har søkt på all verdens jobber gjennom Nav uten å få napp. Arbeidspraksisen jeg fikk i Bergseng bondegårdsbarnehage skaffet jeg meg selv via bekjente, med godkjenning av Nav, sier Karoline.

-Jeg drømmer om et helt enkelt familieliv med god inntekt. Jeg drømmer om at det skal være stabilt rundt datteren min. Jeg ønsker at mannen min og jeg skal være lykkelige sammen, uten å måtte tenke på penger hele tida. At vi slipper å være stresset fordi vi ikke vet hvordan vi skal klare oss neste måned.

En annen barndom Karoline var 17 år da hun ble gravid. Lille Ida kom til verden vinteren 2013.

Den unge moren ønsker seg en annen barndom for datteren enn hun selv fikk oppleve.

- Jeg hadde en vanskelig oppvekst og bodde i flere forskjellige fosterhjem. Og har stort sett stått på egne bein fra jeg var 13 år. Jeg har alltid måttet finne motivasjon på egen hånd. Fra jeg var liten fikk jeg høre at skole ikke var viktig, bare man var glad i hverandre. Men det går jo ikke an å leve på luft og kjærlighet uten utdanning og forsørgerevne.

Karoline (20) vil bryte Nav-mønsteret for datteras skyld

- Barndomshjemmet mitt var avhengig av Nav. Sånn vil ikke jeg ha det. Jeg skal bryte mønsteret for Idas skyld. Jeg vil være stolt av den jeg er, yte det jeg kan, være kreativ og positiv, få meg en jobb som gjør meg økonomisk uavhengig av Nav. Jeg håper jeg snart kan bli en A4-mamma, som kommer glad og fornøyd hjem fra jobben hver dag. Med ei lønn god nok til at vi har råd til at Ida kan delta i aktiviteter som andre unger, enten hun velger dans eller fotball eller hva hun kan tenke seg. Jeg ønsker Ida et liv der hun føler at hun er som alle andre, sier Karoline.

Klientifisering Hun mener Nav bør endre organiseringen i forhold til de som går i arbeidspraksis for å unngå klientstempelet.

- Jeg tror det kunne bli løst enkelt ved at Nav overførte støtten direkte til arbeidsgiveren min, slik at jeg fikk lønn som de andre ansatte. Det hadde betydd mye for selvbildet og selvrespekten, som ikke blir særlig bra av å måtte sende meldekort hver fjortende dag til Nav. Jeg må fortsatt forholde meg mer til Nav enn til sjefen min, sier Karoline.

Råd til Nav - Mitt råd til Nav er at de må følge mer med på hva unge mottakere gjør. Jeg synes mange bruker Nav på feil måte, de bor hjemme hos foreldrene og får støtte som arbeidssøkere selv om de ikke søker jobber. Nav sjekker heller ikke nok, synes jeg. Det er for sløvt.

- Andre som meg gjør alt vi kan for å klare oss selv, men møter mye unødvendig motstand i Nav. Jeg synes det gir feil signal at en som sitter hjemme i sofaen og daffer skal få like mye penger fra Nav som en som prøver å komme i arbeid, sier Karoline Bratlien.