Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Karoline Aadland savnet etter flystyrten i Etiopia

Satt på flyet som styrtet i Etiopia søndag morgen.

SAVNET: Karoline Aadland. Foto: Privat
SAVNET: Karoline Aadland. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors bekrefter søndag i en pressemelding at Karoline Aadland (28), økonomiarbeider i internasjonal avdeling i Røde Kors, er blant de savnede etter flystyrten i Etiopia.

- Vi frykter at Karoline Aadland er blant de omkomne, og vi har informert hennes nærmeste familie om dette. Våre tanker er nå med dem i denne vanskelige tiden, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Røde Kors understreker at de ikke har mottatt noen bekreftelse fra flyselskap eller myndigheter, og at Aadland har status som savnet. Hun var på jobb for Røde Kors i regionen da ulykken skjedde.

- Meget omtenksom

Apeland forteller til Dagbladet at Aadland har vært tilknyttet Røde Kors i omtrent ett år. Hun hadde base ved nasjonalkontoret i Oslo, og var i Kenya og Burundi for økonomioppfølging med Røde Kors' partnere i andre foreninger.

Apeland beskriver 28-åringen som en person som var opptatt av å hjelpe andre.

- Den korte tiden hun har jobbet i Røde Kors, så har Karoline vist seg som en meget dedikert, meget engasjert og en meget omtenksom medarbeider, som ofte har gitt uttrykk for at hun har akkurat den jobben hun ønsker seg. Hun var genuint opptatt av å hjelpe andre, sier Apeland, som understreker at hun fortsatt har status som savnet.

Nå er deres hovedfokus å ta vare på familien.

- Vi kommer til å tilby all assistanse de måtte ønske seg. Vi har også sendt en av våre til Addis Abeba for å følge opp på stedet.

Bergens Tidende skriver at Aadland opprinnelig kommer fra Bergen og er utdannet ved Norges Handeshøyskole. Hun er bosatt i Oslo, er gift, men har ingen barn.

Utenriksdepartementet bekrefter at en norsk borger er blant de omkomne i flystyrten i Etiopia.

- Pårørende er varslet og er tilbudt konsulær bistand, sier departementets pressetalsperson Astrid Sehl, ifølge NTB.

Sørgedag

157 personer mistet livet da flyet fra Ethiopian Airlines styrtet få minutter etter avgang søndag morgen.

Det var personer fra til sammen 35 nasjoner på flyet. Flere av dem antas å ha vært på vei til Nairobi for å delta under FNs miljømøte, som skal avholdes til uka.

Nasjonalforsamlingen i Etiopia har bestemt at mandag er nasjonal sørgedag.

Ville snu

Piloten på ulykkesflyet, Yared Getachew, skal tidlig ha merket at det var noe galt med flyet. Ifølge flyselskapet ba han om å få snu og lande igjen.

Flyet, som skulle til Kenyas hovedstad Nairobi, tok av fra Addis Abeba klokka 08.38. Seks minutter etter styrtet flyet i nærheten av byen Bishoftu, som ligger 60 kilometer sørøst for hovedstaden.

- Smellet og brannen var så kraftig at vi ikke kunne komme nær flyet. Alt er brent ned. Brannvesenet kom først til rundt klokka 11. Flyet styrtet rundt klokka åtte. Det er fire helikopter på åstedet nå. Ingen vil overleve, sa Bekele Gutema, et øyevitne til BBC.

Flightradar24 skriver at flyet hadde ustabil vertikal fart etter avgang.

Flyselskapet har etablert en gruppe som skal identifisere de omkomne, skriver NTB. Letemannskap fra Røde Kors og en bulldoser var søndag i arbeid på ulykkesstedet, som dekker et stort område.

Den etiopiske journalisten Dawit Endeshaw, som jobber for The Reporter, var søndag på ulykkesstedet. Da han kom til stedet var redningsmannskaper i gang med å grave.

- Det var omtrent ingenting igjen av flyet. Det luktet flybensin. Du kunne se klær og deler av eiendelene til passasjerene. Det var veldig trist, sier Endeshaw til Dagbladet.

STYRTET: 157 personer omkom da et fly fra Ethiopian Airlines styrtet søndag morgen.Video: CNN Vis mer

Flyet gikk i oppløsning

Flykroppen gikk i oppløsning som følge av ulykken og det er ingen større deler igjen av flyet.

Flyet, en Boeing 737-MAX 8 er av samme typen fly som det indonesiske flyet som styrtet i oktober i fjor, 13 minutter etter avgang fra Jakarta. Den gangen døde alle 189 om bord, ifølge Al Jazeera.

I en pressemelding skriver Boeing at de er i dyp sorg etter ulykka.

«Vi ønsker å uttrykke vår ektefølte medfølelse til familiene og pårørende til passasjer og mannskap og står klare til å støtte Etiopian Airlines-teamet», skriver de i en pressemelding.

De har også gjort klart et teknisk team som står klar for å tilby sin assistanse.

Flyet var ganske nytt, og var inne til vedlikehold 4. februar, ifølge nyhetsbyrået AP. Piloten på flyet var svært erfaren og hadde jobbet for Ethiopian Airlines siden 2010.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!