Karrierekvinner fornekter alkoholproblemer

Høyt utdannede kvinner drikker mer enn andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyt utdannede kvinner, ofte i mannsdominerte yrker, sliter med alvorlige skader de ikke forstår er forårsaket av alkohol.

Det er grunn til å bekymre seg over alkoholkonsumet blant kvinner over 40 år, mener klinikksjef Kari Lossius ved Bergensklinikkene.

Disse kvinnene drikker dobbelt så mye i dag som i 1973.

Likestilling og aktivt yrkesliv er blant årsakene, ettersom 40 prosent av alkoholen som konsumeres i Norge inntas i jobbrelatert sammenheng.

- Vi ser at særlig høyt utdannede kvinner og kvinner i mannsdominerte yrker drikker mer enn andre kvinner. Kvinner i «fuktige» jobber er mer sårbare for alkoholrelaterte skader enn sine mannlige kollegaer, sier Lossius til NTB.Ivrig begersvinger
Å delta i sosiale sammenhenger på lik linje med menn innebærer i mange yrker å heve glasset når gutta gjør det.

- Dette gjelder spesielt yrker med mange reisedager og mye representasjon, konferanser og kursvirksomhet. Den jevnlige drikkingen fører til at totalkonsumet blir stort. Mange kvinner er ikke klar over at denne typen kultivert drikking er mye verre for dem enn for menn, sier Lossius.

Hun har ikke oversikt over omfanget av skadene, fordi kvinners alkoholproblemer ikke registreres godt nok.

- Når kvinner får alkoholproblemer går de oftere til fastlegen og snakker om psykiske problemer, søvnvansker og humørsvingninger. Noen av dem fanges ikke opp i helsesystemet før de får akutte plager. Mange vet ikke selv at alkoholen er årsaken, sier Lossius.

I fornektelse
Når kvinner dukker opp i helsesystemet på «feil» sted, får de heller ikke behandling for sin alkoholavhengighet.

- Det sier seg selv at sovepiller ikke er en god medisin mot søvnløshet forårsaket av alkohol, påpeker Lossius.

Hun tror kvinnene må bli mer bevisst følgene av eget alkoholforbruk.

FANGES IKKE OPP: Når kvinner får alkoholproblemer går de ofte til fastlegen og snakker om psykiske problemer, søvnvansker og humørsvingninger.
FANGES IKKE OPP: Når kvinner får alkoholproblemer går de ofte til fastlegen og snakker om psykiske problemer, søvnvansker og humørsvingninger. Vis mer

- De må i større grad innse og erkjenne at de er avhengige, sier Lossius.

Må endre oppfatning
Mye handler om å endre gjengs oppfatning av at en kvinnelig alkoholiker er en som drikker seg full, sliter med økonomien og er ute av stand til å ta seg av familien.

En tilsynelatende vellykket, men sliten, karrierekvinne og familiemor identifiserer seg ikke med denne sjablongen. Stress, angst og et par glass for å roe seg ned om kvelden bortforklares både av kvinnen selv og samfunnet.

- Vi mangler et hjelpeapparat som fanger opp denne risikogruppen før problemene er for store til å bli behandlet, sier Lossius.

(©NTB)