TOTALVRAKET: Presidentflyet, som var av typen Tu-154, krasjet under landingen i Smolensk vest i Russland. 96 personer omkom. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/Scanpix
TOTALVRAKET: Presidentflyet, som var av typen Tu-154, krasjet under landingen i Smolensk vest i Russland. 96 personer omkom. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/ScanpixVis mer

- Karrieren til piloten sto på spill

Flygesjef i Norwegian tror press fra de prominente passasjerene kan ha ført til flytragedien i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går kunne den ansvarlige flygelederen for landingen av presidentflyet, Paul Plyusnin, fortelle at kommunikasjonen mellom kontrolltårnet og flyet skjedde på russisk.

I et intervju med russiske Life News sier Plyusnin at mannskapet om bord kunne russisk, men ikke godt nok. Språkproblemene kan ha vært årsak til flystyrten som lørdag drepte 96 personer.

EngelskFlygesjef Tomas Hesthammer i Norwegian reagerer på at russisk i det hele tatt ble brukt, siden engelsk er det internasjonale språket innen luftfart.

- Men siden dette var en russisk militær flyplass, der det trolig ikke er tillat med sivil trafikk, må man nok regne med at det brukes russisk, sier Hesthammer.

Han tror opplysningene om språkproblemer kan stemme, men tror årsaken til ulykken enten ligger i de ubekreftede meldingene om at flyet skal ha dumpet drivstoff kan stemme, eller at mannskapet skal ha blitt utsatt for press.

- Karrieren på spill
- Dessuten hadde dette neppe skjedd ved en vanlig ruteflygning. Jeg tror det har vært et hardt press på cockpit for å gjennomføre landingen med såpass prominente mennesker om bord.

Dersom en president og militære ledere er om bord, blir disse kontaktet dersom det skjer noe irregulært, forteller Hesthammer.

- Jeg er ganske sikker på at de har hatt et hardt press fra presidenten eller de militære lederne om å lande flyet, sier han.

96 OMKOM: Blomster er lagt ned foran ulykkesstedet i Smolensk etter flystyrten som lørdag drepte 96 personer, blant dem den polske presidenten, Lech Kaczynski, og mange andre prominente maktspersoner. Foto:REUTERS/Sergei Karpukhin/Scanpix
96 OMKOM: Blomster er lagt ned foran ulykkesstedet i Smolensk etter flystyrten som lørdag drepte 96 personer, blant dem den polske presidenten, Lech Kaczynski, og mange andre prominente maktspersoner. Foto:REUTERS/Sergei Karpukhin/Scanpix Vis mer

Han mener presidentflyets militære piloter trolig hadde fått karrieren satt på spill dersom de ikke gjorde som sjefene ønsket.

- Dersom du ikke gjør som du får beskjed om fra dine militært overordnede, har man ingen karriere etterpå. Og husk på at dette var et fly fylt med militære ledere.

- Fartøysjefen kan bestemmeHelt siden ulykken i går har man fått høre at kontrolltårnet «rådet» eller «anbefalte» flyet å lande i Minsk eller Moskva - til tross for at kontrolltårnet normalt skal gi ordre til flygerne.

- I Norge er det sånn at dersom sikten er mindre enn enn angitt verdi, får du ikke starte innflygingen. Det er det som er normalt også i andre land. Men etter det jeg har fått opplyst fra en russisk kollega er det i enkelte tilfeller opp til fartøyssjefen om flyet skal lande eller ikke, forklarer Hesthammer til Dagbladet.

- Lar en god pilot seg presse?

- Dette er nok på bakgrunn av den militære praksisen i Polen. Det er ikke så lenge siden de var under et regime der det presidenten sa var loven. Men skal vi trekke denne saken til hjemlige trakter ville pilotene kjørt sitt eget løp uavhengig av press fra statsministeren eller kongen.

- KARRIEREN STO PÅ SPILL: Det mener flygesjef Tomas Hesthammer i Norwegian. Foto: Eivind Pedersen
- KARRIEREN STO PÅ SPILL: Det mener flygesjef Tomas Hesthammer i Norwegian. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

- Det er paradoksalt nok blitt en ulykke der sikkerheten skulle vært på topp, fordi man har gått i kjelleren for å tilfredsstille maktpersonenes ønsker.

- Hadde norske piloter taklet et tilsvarende press?

- Jeg tror norske eller europeiske piloter generelt sett hadde taklet det. Vi er såpass bevisst på sikkerheten, sier Hesthammer til Dagbladet.

Hesthammer understreker at de polske pilotene ansatt i Norwegian er veldig dyktige.

- Det er stor forskjell på militære og sivile piloter. Militære piloter er i større grad lært opp til å adlyde ordre enn en sivil pilot.

PILOT: Arkadiusz Protasiuk var kaptein i det polske luftforsvaret og var pilot på presidentflyet. Tomas Hesthammer i Norwegian tror han kan ha blitt utsatt for hardt press, og kunne ha satt karrieren på spill dersom han hadde fulgt kontrolltårnets råd om å lande i Moskva eller Minsk. Foto: EPA/Polish Air Force/Scanpix
PILOT: Arkadiusz Protasiuk var kaptein i det polske luftforsvaret og var pilot på presidentflyet. Tomas Hesthammer i Norwegian tror han kan ha blitt utsatt for hardt press, og kunne ha satt karrieren på spill dersom han hadde fulgt kontrolltårnets råd om å lande i Moskva eller Minsk. Foto: EPA/Polish Air Force/Scanpix Vis mer