Kårstø gassanlegg ute av drift

Et strømutfall i ettermiddag forårsaket at gassbehandlingsanlegget på Kårstø i Rogaland stanset. Statoil håper å få anlegget i drift igjen i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av strømutfallet er det oppstått en skade på et rør på anlegget.

- Det dreier seg ikke om en lekkasje, men en skade. Men det betyr at anlegget nå står, opplyser informasjonssjef i Statoil Kai Nilsen til NTB.

Kårstø-anlegget behandler gass til Statpipe og leverandørene på kontinentet.

Statoil er i gang med å undersøke skadens omfang og håper at produksjonen kan gjenopptas i løpet av morgendagen.

- Røret som er skadet, går fra anlegget til flammetårnet. Når anlegget stopper, må man tømme det for gass og røret ble beskadiget på grunn av høyt trykk, opplyser Nilsen.

Mens anlegget står stille, gjør Statoil sitt ytterste for å opprettholde leveringsforpliktelsene. Ifølge Nilsen foreligger det flere muligheter. Det kan blant annet trekkes på et underjordisk gasslager i Etzel i Nord-Tyskland. Statoil har også trekningsrettigheter på ulike gassleverandører på kontinentet. I tillegg maksimeres den norske gassproduksjonen på andre områder for å dekke opp for mangelen på Kårstø.

- Umiddelbart vil våre kunder ikke merke at det skjedd noe, sier Nilsen.

Kårstø behandler normalt 15 millioner kubikkmeter per dag, men når Kårstø stanser, stanser også Sleipner-feltet i Nordsjøen som produserer 30 millioner kubikkmeter per dag. Det vil si at 45 millioner kubikkmeter produksjon er falt ut, sier Nilsen.

(NTB)