Karszai forsøker å styre

President Hamid Karzai fjernet 15 sikkerhetssjefer, etteretnignssjefer, tollsjefer og en ordfører i går kveld. Men det er tvilsomt om de vil gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 15 og 20 høytstående tjenestemenn i Kandahar, Logar, Balkh, Pakita, Nimruz og Farah-provinsene ble fjernet fra sine stillinger etter et ekstraordinært regjeringsmøte i Kabul i går kveld, opplyser regjeringens talsmann, Sayed Fazel Akbar til nyhetsbyrået AP.

De som nå er fjernet har vært sikkerhetssjefer, etterretningssjefer, militære sjefer, tollsjefer, finanssjefer og en ordfører.

Men Karzais regjering skal ha problemer med å styre utenfor hovedstaden Kabul, og den eneste makten han har å sette bak gårsdagens beslutning er den nye nasjonale hæren. Den består av 1000 menn.

Forventer motstand

Akbar opplyser at de forventer at utrenskningen vil møte motstand.

Beslutningen ses på som president Karzais første forsøk på å ta noe makt fra de regionale krigsherrene.

- Vi forsøker med politiske virkemidler, eller med samtaler og overtalelser, å overbevise dem om å godta beslutningen, sier Akbar.

Han legger til at det selvsagt vil bli litt bråk, siden ingen av dem som nå skal fjernes vil forlate sine stillinger frivillig.

Fem ulike delegasjoner har reist landet rundt for å se på forholdene i de ulike regionene i Afghanistan, og det er innstillingene fra disse delegasjonene som førte til at sjefene ble fjernet fra sine stillinger.

Flere av de som nå er fjernet skal også ha vært innblandet i narkotikatrafikk. FN opplyser nå at Afghanistan igjen er verdens ledende opiums-produsent.

VISER MUSKLER: President Hamid Karzai (t.h.) og tidligere konge Mohammad Zahir Shah i presidentpalasset i dag.