Kart-strid om Krim på nettet

Nå raser Krim-konflikten på Wikipedia, Google Maps og blant nyhetsbyråene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke bare diplomater, politikere og soldater som slåss om Krim. Nå har Wikipedia, kart og journalisters dateline blitt en slagmark i konflikten, skriver utenriksmagasinet Foreign Policy.

Krim-innbyggerne har allerede fått nye pass fra Russland, og den russiske rubelen har blitt krimhalvøyas nye offisielle valuta
.

«Men for Putin kan den siste seieren komme fra hovedkvarteret til Assoicated Press (AP) i New York, ikke fra Simferopol», skriver journalist Hanna Kozlowska i utenriksmagasinet.

Skifter dateline
Onsdag kunngjorde nyhetsbyrået at de ville forandre datelinen, stedsnavnet som beskriver hvor reporteren som skriver nyhetsmeldingen befinner seg,  «for å reflektere den nye realiteten på Krim»

«Tidligere skrev vi "SEVASTOPOL, Ukraina (AP)". Men nå kontrollere ikke Ukraina lengre Krim, og AP datelines bør reflektere realitetene på bakken. Derfor, fra og med denne uken, vil vi bruke bynavnet og ordet "Krim"; "SEVASTOPOL, Krim (AP)», skriver nyhetsbyråret.

- Geografisk adskilt Det amerikanske nyhetsbyrået er et av de mest toneangivende nyhetsbyråer i verden, og anvendes av 1700 aviser, samt 5000 radio- og TV-stasjoner. APs fotoarkiv inneholder 10 millioner bilder.

Men AP ønsker ikke å skrive «SEVASTOPOL, Russland». Dette fordi Krim er geografisk adskilt fra Russland - de har ikke noe landegrense.

«Å bare si bynavnet og "Krim" i datelinen, på tross av at det blir en full annektering, vil være konsistent med hvordan vi håndterer andre geografiske separerte deler av land. For eksempel skriver vi "Sicilia" og "Sardinia" i datelinen, for eksempel "Palermo, Sicilia (Ap) - selv om øya er en del av Italia».

Også New York Times har forandret datelinen fra «Ukraina» til «Krim». Dagbladet har derimot i de siste reportasjene skrevet «I Ukraina».

Kart-krangel Krims geopolitiske situasjon er også en utfordring for internasjonale kartografer, skriver Foreign Policy. Google Maps har satt regionen som fortsatt tilhørende Ukraina. Konkurrenter Bing og MapQuest regner også fortsatt halvøya som ukrainsk.

I UKRAINA: Krims geopolitiske situasjon er også en utfordring for internasjonale kartografer, skriver Foreign Policy. Google Maps har satt regionen som fortsatt tilhørende Ukraina. Konkurrenter Bing og MapQuest regner også fortsatt halvøya som ukrainsk.
I UKRAINA: Krims geopolitiske situasjon er også en utfordring for internasjonale kartografer, skriver Foreign Policy. Google Maps har satt regionen som fortsatt tilhørende Ukraina. Konkurrenter Bing og MapQuest regner også fortsatt halvøya som ukrainsk. Vis mer

Også på nettet raser Krim-konflikten, skriver Foreign Policy. De skriver at konflikten har blusset opp på Wikipedia, hvor striden rundt det russiske kartet har endt med at administratorene har lukket siden.

Den prorussiske TV-kanalen Russia Today meldte sist uke at National Geographic har bestemt seg for å føre opp Krim som en del av Russland. Men dette stemmer ikke, skriver Foreign Policy.

«Vi vil avvente det russiske parlamentets valg på fredag», sa Juan Valdes til Naional Geographis nettside. «Hvis Krim blir formelt annektert er vår policy å markere området grått, som betyr at dette er omstridt område».

Ukrainsk revolusjon Foranledningen til Russlands annektering av Krim var maktskiftet i Ukraina i slutten av februar. President Viktor Janukovitsj ble presset til å gå av etter voldelige sammenstøt og langvarige demonstrasjoner i hovedstaden Kiev.

Demonstrasjonene ble startet av ukrainske EU-tilhengere da Janukovitsj i fjor høst erklærte at han ikke ville undertegne en samarbeidsavtale med EU. I stedet ønsket han tettere økonomisk samarbeid med Russland.

Torsdag ble den politiske delen av samarbeidsavtalen undertegnet av de nye lederne i Kiev. Delene som omhandler økonomi og handel, skal etter planen signeres senest i november. Den russiske anneksjonen av Krim ble for øvrig godkjent av det russiske overhuset omtrent i samme øyeblikk som avtalen ble undertegnet i EU-hovedkvarteret i Brussel fredag formiddag. Dermed har Russland formelt annektert Krim.

Som følge av Russlands annektering av Krimhalvøya har USA og EU innført økonomiske straffetiltak mot Russland. President Vladmir Putin svarte med samme mynt, og laget sin egen svarteliste over amerikanske politikere og byråkrater.

FEIL: Den prorussiske TV-kanalen Russia Today meldte sist uke at National Geographic har bestemt å føre opp Krim som en del av Russland. Men dette stemmer ikke, skriver Foreign Policy.
FEIL: Den prorussiske TV-kanalen Russia Today meldte sist uke at National Geographic har bestemt å føre opp Krim som en del av Russland. Men dette stemmer ikke, skriver Foreign Policy. Vis mer
WIKIPEDIA-STRID: 
Også på nettet raser Krim-konflikten videre, skriver Foreign Policy. De skriver at konflikten har blusset opp på Wikipedia, hvor striden rundt det russiske kartet har endt med at adminstratorene har lukket siden.
WIKIPEDIA-STRID: Også på nettet raser Krim-konflikten videre, skriver Foreign Policy. De skriver at konflikten har blusset opp på Wikipedia, hvor striden rundt det russiske kartet har endt med at adminstratorene har lukket siden. Vis mer