Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Cancun:

Kartellsjefen og kona ble drept på sykehuset. Nå eksploderer den blodige volden i ferieparadiset

14 personer ble drept på 36 timer i forrige uke. Narkotikavolden er i ferd med å ta over også i ferieparadiset Cancún.

KRIG: Volden i turistfavoritten Cancún har eksplodert den siste tida. I forrige uke ble 14 personer drept på bare 36 timer. Foto: Alonso Cupul / EPA / NTB Scanpix
KRIG: Volden i turistfavoritten Cancún har eksplodert den siste tida. I forrige uke ble 14 personer drept på bare 36 timer. Foto: Alonso Cupul / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexico har i en årrekke vært herjet av volden som følger de store narkotikakartellene, og kampen om territorier fra sør til nord.

I fjor opplevde landet sitt blodigste år på to tiår da hele 29 000 mennesker ble drept, og volden gjennomsyrer alle lag av samfunnet.

Likevel har de store turistmagnetene lenge vært skånet for det ekstreme blodbadet. Sånn er det ikke lenger.

Drapsbølge

I slutten av forrige uke ble 14 personer drept på bare 36 timer i ferieparadiset Cancún på Mexicos østkyst - den verste voldsbølgen byen har opplevd.

Dette skjedde samtidig som at unge amerikanere flokket til byens strender og hoteller i forbindelse med «spring break», og flere av drapene skjedde bare noen kilometer fra de mest populære feststedene. Det skriver Noticaribe.

Og det ligger an til å bli et blodig år i Cancún. Bare siden nyttår har mer enn 100 personer blitt drept i gatene som tidligere har vært skjermet for de verste kartell-oppgjørene, men den tiden er nå forbi.

Det er nemlig ikke lenge siden det skjedde noe som for alvor fyrte opp under narkotikakrigen.

CANCÚN: Så langt i år har mer enn 100 personer blitt drept i Cancún. Foto: REUTERS / Edgard Garrido / NTB Scanpix
CANCÚN: Så langt i år har mer enn 100 personer blitt drept i Cancún. Foto: REUTERS / Edgard Garrido / NTB Scanpix Vis mer

Henrettet på sykehuset

Det er bare en drøy måned siden Alfonso Contreras Espinoza ble skutt og drept på et sykehus i byen.

Contreras, som gikk under tilnavnet «El Poncho», var ifølge en rekke lokale og internasjonale medier Golf-kartellets leder i Cancún.

Han satt i utgangspunktet i politiets varetekt. Han ble i juli i fjor arrestert for ulovlig våpenbesittelse, men var den 5. mars på et sykehus i byen for behandling av et bein.

Fire personer overmannet sykehusvaktene, tok seg inn på avdelingen hvor «El Poncho» fikk behandling og drepte både ham og kona hans.

Jalisco-kartellet, som av blant annet The Guardian blir beskrevet som «hypervoldelig», skal de seinere åra ha tatt over stadig større deler av områdene i og rundt feriebyen Cancún, og politiet sa etter drapet på El Poncho at det mest sannsynlig var et gjengoppgjør som lå til grunn.

NARKOTIKATUNNEL: En lastebil full av narkotika ledet Arizona-politiet hit, til områdets største narkotikatunnel noen sinne oppdaget, på 275 meter. Videoen er fra 2015. Video: Reuters Vis mer

Politikerslakt

Den 1. juli i år skal meksikanerne gå til urnene for å velge både president, parlamentsmedlemmer og regional- og lokalpolitikere, men utvalget har allerede blitt mindre.

I midten av mars opplyste innenriksdepartementet at så mange som 30 kandidater til valget har blitt drept så langt.

Den sørvestlige delstaten Guerro er ifølge NTB den regionen som er hardest rammet av volden, da organiserte kriminelle og narkotikakartellene forsøker å få innflytelse over lokalpolitikken.

Derfor går de spesifikt etter politikere som markerer seg imot dem.

Ingen endringer

Siri Røhr-Staff er informasjonssjef i Ving Norge som arrangerer reiser til blant annet Cancún.

Hun forteller til Dagbladet at de foreløpig ikke har foretatt seg noe spesielt med tanke på informasjon til sine Mexico-gjester.

- Vi følger utviklingen og forholder oss til UDs råd og anbefalinger. Vi har bare sju gjester i Cancún akkurat nå, sier hun.

Hun legger til at de så langt i år ikke ser noen endringer i volumet fra i fjor vinter, og at de ikke merker noen endringer på interessen for å reise dit.

Volden i Mexico i 2018

  • Den 7. april ble fire mistenkte trailertyver drept av en mobb som angrep politistasjonen i Yehualtepec hvor de ble holdt.
  • Den 1. april ble sju politimenn drept under et opprør i La Toma-fengselet i delstaten Veracruz.
  • Den 3. mars ble politisjefen i Acapulco bortført. Han ble seinere funnet skutt og drept.
  • Den 5. januar ble fem menneskehoder funnet på taket av en forlatt taxi på landeveien mellom Cosamaloapan og Alvarado. Inne i bilen lå flere hodeløse lik.
  • Siden 1990 har nesten 150 journalister blitt drept i Mexico. Kartellene står bak brorparten av disse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!