MANN MED EN PLAN? Kim Jong-un fotografert foran det som skal være landets planer for å angripe USA. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix
MANN MED EN PLAN? Kim Jong-un fotografert foran det som skal være landets planer for å angripe USA. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpixVis mer

Kartene i bakgrunnen skal vise Nord-Koreas plan for å angripe USA

Men som med alt annet fra landet: Ta det med en klype salt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA offentliggjorde i dag to bilder av landets leder Kim Jong-un, som rasler med sablene og truer med å angripe USA. På veggen i bakgrunnen er det kart og en koreansk tekst som utgir seg for å være angrepsplanen.

AFP oversetter navnet på planen til «Strategiske styrkers plan for å angripe fastlands-USA» og opplyser at bildene kom i forbindelse med et krisemøte hvor Kim Jong-un beordret strategiske rakettenheter til å forberede seg på mulig krig.

Mål Kartene skal vise mulige mål i Hawaii, Washington DC, San Diego og Austin i Texas, skriver The Aviationist.

- Rette linjer på kartet utgir seg for å vise foreslåtte reiseruter for missiler på vei mot målene, sier en tjenesteperson i det sørkoreanske forsvarsdepartementet til AFP.

Eksperter sier det ikke kan dreie seg om glipp, men svært bevisst propaganda fra styresmaktene det lille og lukkede landet. Landet er trolig flere år fra å kunne utvikle interkontinentale missiler som kan treffe det amerikanske fastlandet. Kim har hatt en tendens til å true med våpen han ikke har.
Ikke kapasitet Kilder som kjenner landets militære kapasitet sier at det ikke har kort- og mellomdistansemissilene rekkevidden til å kunne ramme USAs baser på Guam eller Hawaii.

- Jeg tror de gjorde [kartet] offentlig med vilje, sannsynligvis for å fordreie fakta omkring deres militære slagkraft, sier tjenestepersonen til AFP.

Helt til høyre i bildet over står en liste som angivelig viser landets marinestyrke, med oppføringer som «Ubåter: 40; Landgangsfartøy 13; Minesveipere: 6», skriver nyhetsbyrået.
Tokt Det hevdes at bildene kan ses på som en respons til at USA torsdag sendte to B-2 bombefly på patrulje over Sør-Korea for å vise Nord-Korea at beredskapen er på topp.

Flyene slapp inaktive bomber over et sørkoreansk treningsområde nær grensa til Nord-Korea.

Nord-Koreas leder Kim Jong Un beordret klargjøring av landets strategiske raketter, og nyhetsbyrået Yonhap meldte kort tid etter om økt aktivitet ved de nordkoreanske rakettbasene, skriver NTB.

- Det er nylig registrert en kraftig økning i bevegelsene til kjøretøy og soldater ved Nord-Koreas baser for mellomdistanse- og langdistanseraketter, opplyser en militær kilde til nyhetsbyrået.

SKREMMESKUDD: Kim Jong-un har kommet med flere advarsler den siste tida. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix
SKREMMESKUDD: Kim Jong-un har kommet med flere advarsler den siste tida. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix Vis mer