Karterudseter-saken i gang igjen

Nytt vitne skal kaste lys over Sogndal-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hedda Karterudseter ble kvalt på Sogndal folkehøgskule 28. oktober i fjor, og Hassan Samriye Hashin (35) dømt for drapet. I dag startet ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Hashin satt med bøyd hode og armene i kors over brystet da han svarte på dommerens spørsmål. Han gjentok at han tok livet av folkehøgskolestudenten, men nekter for å ha voldtatt henne, melder ANB

I forkant av drapet hadde Karterudseter vært på konsert med to menn. Den ene var den dømte Hashin, den andre en mann som kan bli sentral for påtalemyndigheten.

Mannen forsvant kort tid etter å ha kontaktet politiet, og dukket først opp etter at straffesaken mot Hashin var fullført.

Nå er han stevnet som vitne i ankesaken. Politiet tror han kan gi ny informasjon om foranledningen til drapet.

Ifølge politiets teori fortalte mannen Hedda at den drapsdømte Hashin var gift. Ifølge NRK tror politiet at sjalusi var motiv for drapet. De tror dette ledet til at hun dermed avviste ham, og at dette i sin tur ledet til drapet og den påståtte voldtekten.

I og med at Hashin har tilstått drapet, skal Gulating lagmannsrett bare prøve straffeutmålingen, men 35-åringen står også tiltalt for voldtekt.

Ifølge Telemark Arbeiderblad er et av ankegrunnlagene for saken at Hashin ble arrestert og senere utlevert fra Nederland på grunn av drapssiktelsen, ikke for voldtekten. Ifølge europeisk lov kan ikke utleverte forbrytere dømmes for annet enn det som er nevnt i grunnlaget for utleveringen.

Hashin mener straffen han fikk i mai ifjor var for streng. Tingretten valgte da å gå lenger enn aktors påstand, og dømte ham til 16 års fengsel. Retten viste da til dommen i Slåtten-saken http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/05/04/430835.html for å bestemme straffeutmålingen.

- Det som er litt spennende er at den (Slåtten-saken) er inne til Høyesterett, og avgjørelsen der kommer sannsynligvis denne uka, sier advokat Herman Hoff til Telemark Arbeiderblad,

KVALT: Hedda Karterudseter ble funnet drept på Sogndal folkehøgskule i oktober i fjor.
DØMT: Hassan Samriye Hashin soner nå en 16 års fengselsstraff.