Du leser nå Dagbladet Pluss

Kartet kan i løpet av noen år bli revet i filler og erstattet av et nytt

Dette kan bli det nye Midtøsten.

FRA FEM TIL FEMTEN? Kartet over Midtøsten kan i løpet av noen år bli revet i filler og erstattet av et nytt - kanskje med femten stater i stedet for dagens fem. Grafikk: KJELL ERIK BERG
FRA FEM TIL FEMTEN? Kartet over Midtøsten kan i løpet av noen år bli revet i filler og erstattet av et nytt - kanskje med femten stater i stedet for dagens fem. Grafikk: KJELL ERIK BERGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kartet over Midtøsten kan i løpet av noen år bli revet i filler og erstattet av et nytt - kanskje med femten stater i stedet for dagens fem.

Den kjente amerikanske journalisten og Midtøsten-eksperten Robin Wright skisserer i søndagsutgaven til den amerikanske avisa The New York Times et scenario for hvordan en slik oppsplitting eventuelt kan bli.

Her er mange usikkerhetsmomenter, men vi må huske på at oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 førte til opprettelsen av femten nye stater og at oppsplittelsen i Jugoslavia til slutt førte til sju nye statsdannelser, Kosovo inkludert.

Det var imidlertid lettere å kappe land ut av Sovjet-imperiet, ikke minst fordi dette i stor grad var bygd på Josef Stalins grunnlov fra 1936, og fordi de femten delrepublikkene hadde sin egne struktur og sitt eget byråkrati - selv om Stalin splittet flere av dem på tvers av etnisk tilhørighet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.