Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kartet over livets gåte er klart

I morgen kommer kartet over menneskets gener. Kartleggingen vil gi oss selve instruksjonsboka til hvordan vi er skapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når The Human Genome project og Celera Genomics i morgen legger fram sitt kart over menneskets over 100 000 gener er det et stort gjennombrudd for vitenskapen.

- Først fikk vi astronomien, deretter Darwins utviklingslære. Dette er det tredje store steget i forståelsen av mennesket, sa John Sulston, leder for den britiske delen av prosjektet til Dagbladet tidligere i år.

Men selv om nesten alle menneskets gener nå skal være kartlagt gjenstår det mye arbeid. Kartet som legges fram i morgen mangler flere gener, noen av de kan ikke kartlegges med dagens teknologi, og å finne ut hvordan alle fungerer kan ta flere tiår.

- Kartleggingen av genomet er en vitenskapelig revolusjon vi ikke fatter følgene av ennå, mener Sulston.

Intenst kappløp

The Human Genome Project ble satt i gang av USA i 1990. I 1999 fikk de konkurranse av Celera Genomics, ledet av en tidligere medarbeider i genome-prosjektet, Craig Venter, som tok igjen sin tidligere arbeidsgiver i løpet av bare ett år. Dette fordi Celera bruker en annen datateknologi for å kartlegge genene, og fordi de har konsentrert seg om genene fra bare en person, en uidentifisert 23 år gammel mann.

Arbeidet har vært enormt, og har blitt beskrevet som «biologiens månelanding». Nå er kappløpet så og si over. I morgen skal begge legge fram det første utkastet til et komplett genkart, og statusen for arbeidet så langt.

Norge er med

Også norske forskere har deltatt i den store internasjonale forskningsdugnaden. En viktig del av arbeidet er å finne hvilke genvariasjoner som kan føre til sykdommer. Professor Hans Prydz leter etter kreftgener.

MENNESKETS
GENOM

  • DEN SAMLEDE ARVEMASSEN, genomet, er kokeboka som inneholder genenes oppskrifter. Når kartleggingen er ferdig, betyr det at vi vet hvor alle genene ligger. Da begynner den virkelige jobben - å finne ut hvordan genene fungerer.
  • ET GEN STYRER et bestemt protein, og til sammen lager genene oppskriften for hvordan kroppen skal se ut og fungere. De forteller oss om hår- og hudfarge, og mer alvorlig, hvilke sykdommer vi er disponert for.

- Dette er første skritt i retning av at man kan se på de totale forskjeller mellom enkeltindividers arvestoff. På sikt betyr det at man kan sammenholde arvestoffets oppbygning med et menneskes tendens til forskjellige sykdommer, sa han til Dagbladet tidligere i år.

Kartleggingen av hvordan genene fungerer vil gjøre det lettere å forebygge mange sykdommer, og vil kunne gi legene mulighet til å behandle helt nye lidelser. En genetiske profil vil fortelle oss hvor stor risiko for sykdommer en bærer med seg fra fødselen.

Linker:

KARTLEGGER LIVETS GÅTE: Menneskets over 100 000 gener er nesten helt kartlagt. Nå starter arbeidet med å finne ut hvordan de fungerer. Her fet bilde fra Sanger-instituttet i Storbritannia.
NORGE ER MED: Professor Hans Prydz deltar i den internasjonale forskningsdugnaden for å kartlegge menneskets gener. I morgen legges det første kartet fram.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling