VOLDTEKTSBØLGE: Dette er oversikten over samtlige 48 overfallsvoldtekter og forsøk på dette per 27. oktober i år. 35 av 48 er begått av i sentrum av Oslo. Foto: Oslo politidistrikt.
VOLDTEKTSBØLGE: Dette er oversikten over samtlige 48 overfallsvoldtekter og forsøk på dette per 27. oktober i år. 35 av 48 er begått av i sentrum av Oslo. Foto: Oslo politidistrikt.Vis mer

Kartet viser årets voldtektsbølge i Oslo

35 av 48 overfallsvoldtekter er begått i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har så langt i år vært 48 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i Oslo.

I dag kan Dagbladet presentere et oversiktskart som viser hvor samtlige har funnet sted.

Sist helg skal en 21 år gammel jente ha blitt voldtatt av to menn i Slottsparken. Søndag morgen ble en 17 år gammel jente funnet naken av en forbipasserende i Torggata i Oslo.

Hun skal ha blitt holdt fanget og voldtatt i en leilighet i en bygård like ved.

Krever mer politi i gatene Den dystre statistikken synliggjør en dobling i slike saker siden i fjor. Bare sju av disse er oppklart, ifølge Aftenposten.

- Alle patruljene skal få dette kartet så de vet hvor voldtektene foregår, sier politimester i Oslo Anstein Gjengedal til Aftenposten.no.

Opposisjonen på Stortinget har reagert på voldtektsbølgen, og Frp-leder Siv Jensen krever mer synlig politi i gatene, og tiltak rettet mot det hun oppfatter som overrepresentasjonen av asylsøkere i sakene.

- Norge topper voldtektsstatistikken i Skandinavia. Det er lite ærefullt. Når skal regjeringen sette i verk tiltak som virker? Det går av bølge av voldtekter over Oslo, noe som er en fallitterklæring for likestillingen og for tryggheten i samfunnet, sier hun.

Frykter serievoldtekstmenn Oslopolitiet tror at flere gjerningsmenn går igjen i de gjennomførte voldtektene og voldtekstforsøkene.

FIRE VOLDTEKTER I SLOTTSPARKEN I ÅR: 
Kriminalteknikere sikrer spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23. oktober. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FIRE VOLDTEKTER I SLOTTSPARKEN I ÅR: Kriminalteknikere sikrer spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23. oktober. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Vi har ingen grunn til å tro at det er 46 forbrytere. Vi tror det er flere som går igjen, og det er noe vi jobber med. Det er et bilde i analysen som tyder på at det kan være gjengangere, uten at jeg kan fastslå dette med sikkerhet, sier Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Politiet undersøker om beskrivelsene av voldtektsmennene og deres modus (framgangsmåte, red.anm.) kan samsvare med andre tilfeller av voldtekt.

- Vi ser i noen saker at det er samme person som går igjen i beskrivelsene og i modus. Det kan dreie seg om gjerningssted, hvordan oppretter de kontakt og hvordan får de kontroll, samt utseende og verbale utsagn.

Voldtektshovedstanden Ifølge NRK viser ferske tall fra politidistriktene i de to nabolandene at de 48 overfallsvoldtektene i Oslo hittil i år sender byen til topps sammenlignet med Stockholm og København, hvor det er registrert henholdsvis 128 og 33. Folketallet tatt i betraktning har Oslo 7,9 anmeldte voldtekter per 10 000 innbyggere, mens Stockholm og København har 6,4 og 2,7.

Over en tiårsperiode har antallet anmeldte voldtekter i Oslo økt med over 84 prosent. Bare de siste tre årene har økningen vært på over 20 prosent. I Stockholm og København går tallene derimot noe ned.