<strong>VOLDTEKTSBØLGE:</strong> Dette er oversikten over samtlige 48 overfallsvoldtekter og forsøk på dette per 27. oktober i år. 35 av 48 er begått av i sentrum av Oslo. Foto: Oslo politidistrikt.
VOLDTEKTSBØLGE: Dette er oversikten over samtlige 48 overfallsvoldtekter og forsøk på dette per 27. oktober i år. 35 av 48 er begått av i sentrum av Oslo. Foto: Oslo politidistrikt. Vis mer

Kartet viser årets voldtektsbølge i Oslo

35 av 48 overfallsvoldtekter er begått i sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har så langt i år vært 48 overfallsvoldtekter eller forsøk på dette i Oslo.

I dag kan Dagbladet presentere et oversiktskart som viser hvor samtlige har funnet sted.

Sist helg skal en 21 år gammel jente ha blitt voldtatt av to menn i Slottsparken. Søndag morgen ble en 17 år gammel jente funnet naken av en forbipasserende i Torggata i Oslo.

Hun skal ha blitt holdt fanget og voldtatt i en leilighet i en bygård like ved.

Krever mer politi i gatene Den dystre statistikken synliggjør en dobling i slike saker siden i fjor. Bare sju av disse er oppklart, ifølge Aftenposten.

- Alle patruljene skal få dette kartet så de vet hvor voldtektene foregår, sier politimester i Oslo Anstein Gjengedal til Aftenposten.no.

Opposisjonen på Stortinget har reagert på voldtektsbølgen, og Frp-leder Siv Jensen krever mer synlig politi i gatene, og tiltak rettet mot det hun oppfatter som overrepresentasjonen av asylsøkere i sakene.

- Norge topper voldtektsstatistikken i Skandinavia. Det er lite ærefullt. Når skal regjeringen sette i verk tiltak som virker? Det går av bølge av voldtekter over Oslo, noe som er en fallitterklæring for likestillingen og for tryggheten i samfunnet, sier hun.

Frykter serievoldtekstmenn Oslopolitiet tror at flere gjerningsmenn går igjen i de gjennomførte voldtektene og voldtekstforsøkene.

<strong>FIRE VOLDTEKTER I SLOTTSPARKEN I ÅR:</strong> 
Kriminalteknikere sikrer spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23. oktober. Foto: Erlend Aas / Scanpix
FIRE VOLDTEKTER I SLOTTSPARKEN I ÅR: Kriminalteknikere sikrer spor etter en voldtekt i Slottsparken natt til søndag 23. oktober. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Vi har ingen grunn til å tro at det er 46 forbrytere. Vi tror det er flere som går igjen, og det er noe vi jobber med. Det er et bilde i analysen som tyder på at det kan være gjengangere, uten at jeg kan fastslå dette med sikkerhet, sier Kari-Janne Lid, leder av sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Politiet undersøker om beskrivelsene av voldtektsmennene og deres modus (framgangsmåte, red.anm.) kan samsvare med andre tilfeller av voldtekt.

- Vi ser i noen saker at det er samme person som går igjen i beskrivelsene og i modus. Det kan dreie seg om gjerningssted, hvordan oppretter de kontakt og hvordan får de kontroll, samt utseende og verbale utsagn.

Voldtektshovedstanden Ifølge NRK viser ferske tall fra politidistriktene i de to nabolandene at de 48 overfallsvoldtektene i Oslo hittil i år sender byen til topps sammenlignet med Stockholm og København, hvor det er registrert henholdsvis 128 og 33. Folketallet tatt i betraktning har Oslo 7,9 anmeldte voldtekter per 10 000 innbyggere, mens Stockholm og København har 6,4 og 2,7.

Over en tiårsperiode har antallet anmeldte voldtekter i Oslo økt med over 84 prosent. Bare de siste tre årene har økningen vært på over 20 prosent. I Stockholm og København går tallene derimot noe ned.

18 av overfallsvoldtektene i Oslo

• Lørdag 2. april: En ung kvinne skal ha blitt voldtatt i Sofienbergparken i 23-tiden. Hun beskrev gjerningsmannen som mellom 20 og 40 år og mørkt hår.

• Søndag 3. april, kl. 02.30-02.45: Kvinne voldtatt i Mandalls gate. Gjerningsmannen: 25 og 35 år og mørkt hår, snakket gebrokkent engelsk og norsk.

• Søndag 3. april, kl. 03.00-03.30: Kvinne skal ha blitt voldtatt ved Brugata. Gjerningsmannen hadde mørkt, kort hår.

• Søndag 3. april, kl.01-01.30: Kvinne voldtatt på Tjuvholmen/Aker Brygge. To menn voldtok henne ved bussholdeplassen.

• Natt til 4. april, ca. kl. 03.15: En kvinne skal ha blitt overfalt og voldtatt på Sinsen. Kvinnen tok bussen og ved Sinsen bussholdeplass skal en medpassasjer ha gjennomført voldtekten. En person ble pågrepet i saken og senere løslatt.

• Natt til lørdag 16. april: En mann anmeldt for voldtekt av en 21 år gammel kvinne i Oslo sentrum. Voldtekten skal ha skjedd på toalettet på Temptation, et 18-årssted ved tinghuset.

• Søndag 17. april, kl. 04.00: Voldtekten skal ha skjedd i Skippergata. Gjerningsmannen hadde hvite klær.

• Søndag 29. mai, kl 01.30:En kvinne ha blitt voldtatt i Regjeringskvartalet.
1. juni, mellom kl. 00.10 og 00.30: En kvinne skal ha blitt voldtatt etter å ha gått av en buss på Alexander Kiellands plass.

• Søndag 3. juli: Fire kvinner ble voldtatt i Oslo denne kvelden. En av voldtektene var ved overfall. En kvinne midt i 20-årene anmeldte voldtekt natt til søndag under en tur på byen. Samme dag ble en annen kvinne overfalt på Vår Frelser gravlund i 19-tiden, men vitner hørte kvinnen skrike og brøt inn.

• Søndag 17. juli ved 02.30-tida: Kvinne i 20-årene var beruset til nærmest bevisstløshet da hun ifølge politiet ble voldtatt på stortingstrappa. 15-åring ble pågrepet, og seinere løslatt. Saken er trolig henlagt.

• Søndag 28. august: Kirkegårdsgata, Grünerløkka Oslo. Kvinne (22) ble voldtatt av to delvis maskerte menn mellom 06 og 07 på morgenen. En mann i 20-årene ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.  Mann (20) siktet, men ikke pågrepet i saken.

• Søndag 28. august: En 15 år gammel jente skal ha blitt voldtatt i Slottsparken mellom 01.00-02.00 Gjerningspersonen skal være av afrikansk opprinnelse.

• Lørdag 10. september: Vogtsgate i Oslo. En kvinne (23) delte drosje med 39 år gammel mann. Da de kom fram tvang han henne ned i en kjeller og voldtok henne. Mannen pågrepet, hevder sexen var frivillig.

• Lørdag 1. oktober: Kvinne i 20-årene ringte politiet sa hun var blitt voldtatt av drosjesjåfør, i bilen mellom sentrum og Frogner. 01.00-tiden. Mann i 40-årene er pågrepet, og har vært i avhør.

• Lørdag 8. oktober: 01.15 ble en 18 år gammel kvinne dyttet ut i et skogholt ved Hellerudveien. Deretter ble klærne revet av, og hun ble voldtatt.Klikk for innhold

• Søndag 23. okt: 21 år gammel kvinne gikk gjennom Slottsparken. Her ble hun kontaktet av to menn som voldtok henne. Den ene var mørk i huden, hadde sort hår, var rund i ansiktet og mellom 170 og 180 cm høy.

• Søndag 23. okt: 17 år gammel jente ble funnet naken i Torggata i Oslo. Hun skal ha blitt voldtatt i en bygård som ligger i en sidegate, og blitt holdt fanget i en leilighet. En litauisk statsborger (24) ble pågrepet og satt i arresten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer