Kartla politiet

Venstreradikale aktivister har de siste dagene kartlagt og fotografert politiet. I dag starter demonstrasjonene mot Verdensbanken. Les alt om programmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare politiet som har overvåket potensielle bråkmakere de siste dagene. Også venstreradikale aktivister har overvåket - politiet. I går var 1400 politifolk i Oslo-politiets «opprørsstyrke» samlet til et siste allmøte i Oslo Konserthus, skriver VG.

Da de ankom stedet sto en fotograf fra et venstreradikalt tidsskrift og tok bilder av politifolkene.

Fotografen ble fort kontrollert av politiet og bortvist fra stedet.

Den siste uka har politiet forberedt seg på det verste. Dagbladet har vist bilder av en politistyrke som har trent i en «containerby» på Fornebu. Politiet har også kjøpt fire pansrede lastebiler og har utstyrt 116 biler med gitter foran vinduene.

Planen til Oslo-politiet er å være minst mulig synlig i gatebildet, men de vil aldri være langt unna.

Demonstrasjons-
amnesti

Allerede i dag starter demonstrasjonene mot Verdensbankens ABCDE-konferanse i Oslo. Klokka 12 startet Blitz en demonstrasjon mot overvåking foran Stortinget. Og samtidig demonstrerer Aksjon Slett U-landsgjelda foran Nationaltheateret.

I oppropet fra Blits heter det:

«Vi lager denne festen for å understreke vår rett til å ferdes hvor vi vil, og skape sosial atspredelse i vår egen by, uten å krenkes av purk og privatsnut i sine herjinger på kapitalens vegne.»

Blitzeren Stein Lillevolden er kalt inn til soning, men har ikke møtt. VG har imidlertid fått opplyst at Lillevolden har fått demonstrasjonsamnesti.

Dersom politiet ser Lillevolden i Oslos gater denne helga, kommer de ikke til å pågripe ham - såfremt han ikke gjør noe ulovlig.

Grunnen til dette er at politiet frykter at dette vil provosere fram bråk.

Venter engelskmenn

Dagbladet skrev onsdag at politiet venter rundt 200 aktivister fra utlandet. Samtidig som konferansen i Oslo er det et EU-toppmøte i Sevilla i Spania, og norsk politi regner derfor ikke at det kommer særlig mange fra Belgia, Nederland, Frankrike, Italia og Spania til Oslo.

Mye kan derimot tyde på at demonstranter fra WOMBLES (White Overalls Movement Building Libertarian Effective Struggles - en venstreradikal gruppe fra London) kommer til Oslo.

De siste dagene har politiet derfor trent med tanke på mulighetene for opptøyer i Oslo. I fjor ble Göteborg-politiet kritisert for å ikke være godt nok forberedt. Den fella ønsker ikke norsk politi å gå i.

Det er derimot uaktuelt å bruke vannkanoner dersom demonstrasjonene blir voldelige.

- Vi har aldri brukt vannkanoner. Når vi ikke har brukt slikt utstyr tidligere, vil det være galskap å forsøke å bruke det nå, har en politikilde sagt til Dagbladet.

Les alt om hva som skal skje i Oslo fra i dag til onsdag

Delta i debatten om Verdensbanken

FÅR GÅ FRITT: Stein Lillevolden skulle sonet nå, men får lov av Oslo-politiet til å bevege seg fritt i gatene. Så lenge han ikke gjør noe ulovlig.
I KAMP: Hele uka har politiet trent med tanke på opptøyer.