Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kartlegger faren

Politiet vil i neste uke gå i gang med å kartlegge farens rolle i forhold til de tragiske omstendighetene sønnen og hans russiske kone ble funnet under.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Ifølge politiet har ektemannen tidligere vært i søkelyset for ulovlig salg av russersprit. Mannen skal ha kjøpt opp store mengder russisk sprit, som han har videresolgt fra leiligheten sin. Mannen har aldri på noe tidspunkt vært anmeldt av kona. Både nåværende og tidligere naboer sier at han i lange perioder ikke har oppholdt seg sammen med kona. Mannen skal jevnlig ha oppsøkt familien for å overlevere mat, bleier og andre varer. Kvinnen og barnet skal ha levd isolert, bortsett fra jevnlige besøk i Russland. - De har felles adresse, han benekter at dette er et proformaekteskap, sier hans advokat Line Hammari.

«Ekstraordinære»

- De hadde ikke noe forhold i det hele tatt. Og det var svært sjelden hun var ute av huset. Hun hadde ikke noe nettverk utenom ektemannen. Det finnes mange slike ulykkelige kvinner her, sier en kilde med kjennskap til «russermiljøet» i Alta. Barnets far sier ekteskapet har fungert normalt, og mener at forholdene i boligen var «ekstraordinære» da politiet grep inn i forrige uke, etter tips fra naboer. Politiet sier at guttens mor da satt apatisk i stua i en kaotisk leilighet, mens barnet oppholdt seg i en krok på badet, der brukte bleier lå strødd rundt ham. Stanken fra avføring var uutholdelig. - Faren innser at det ikke er heldig at et barn har det slik, men mener dette ikke er representativt. Han sier han og kona kan ta hånd om gutten, og mener det ikke er grunnlag for barnevernets akuttvedtak. Han er rystet over at barnet ble tatt uten at han ble kontaktet. Et døgn etter aksjonen måtte han ringe politiet og etterlyse mor og barn. Han reagerer også på påstander om at de ble holdt innesperret, når politiet kom til åpen dør. Han beskriver kona som en omsorgsfull mor. Han har også bilder og videofilm som viser at gutten er ute og leker. Det siste opptaket er fra mai i år, sier advokaten.

Sporadisk hjemme

Faren innrømmer likevel at han selv ikke har oppholdt seg i leiligheten den siste tida. - De siste tre-fire ukene har han oppholdt seg et annet sted, uten at jeg kan opplyse hvor. Han har bare vært sporadisk hjemme, sier advokat Hammari. - Men han skal ha vært innom og levert mat på døra? - Jeg har ingen grunn til å si at han ikke har vært der. Grunnen til dette kan jeg ikke si noe om. Men min klient mener saken er blåst ut av proporsjoner i media.

«Livlig og glad»

Advokaten viser til at barnevernet var på hjemmebesøk i desember 2003, uten at det ble iverksatt hjelpetiltak. Hun sier at mor og far begge har møtt opp til helsekontroller med gutten, sist i januar i år. Da ble gutten beskrevet som «livlig og glad» i legerapporten, der det også framgår at gutten er tynn, men at foreldrene forklarer det med sykdom. «Det er intet å bemerke i samspillet mellom foreldre og barnet. Gutten er kjekk og grei og fungerte godt,» skriver legen i sin rapport. Mora har bodd fire år i Norge - uten mulighet til å lære seg norsk. Etter det Dagbladet vet, har politiet fått opplysninger som tyder på at kvinnen heller ikke har hatt mulighet til å gå på norskkurs i de fire åra hun har bodd fast i Norge. i går. Naboene slo alarm etter voldsom stank og hjerteskjærende barnegråt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media