Kartlegger fem øyer funnet av russisk student

Et arktisk ekspedisjonsteam har kartlagt fem små øyer i Nordishavet, etter at de ble oppdaget av en russisk student som analyserte en isbre-retrett gjennom satellittbilder.

FANT FEM ØYER: Den russiske studenten Marina Migunova fant fem øyer i Nordishavet, nær Novaja Zemlja-skjærgården. Foto: AFP / NTB scanpix
FANT FEM ØYER: Den russiske studenten Marina Migunova fant fem øyer i Nordishavet, nær Novaja Zemlja-skjærgården. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

- Den hydrografiske gruppen til den nordlige flåten kan bekrefte funnet av de fem øyene, het det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet tirsdag.

- De ble først oppdaget av Marina Migunova i 2016, som på daværende tidspunkt studerte på Det arktiske fakultetet ved Admiral Makarov State Maritime Academy i St. Petersburg, het det videre.

Det russiske forsvarsdepartementet skriver at størrelsen på de fem øyene varierer fra 900 til 54 500 kvadratmeter. De opplyser at de alle nå har blitt kartlagt.

Lå gjemt under Nansenbreen

HADDE SMELTET FRAM: Marina Migunova kunne gjennom analyser av satellittbilder finne at fem nye øyer hadde smeltet fram fra under Nansenbreen i Nordishavet. Foto: GUMRF.RU
HADDE SMELTET FRAM: Marina Migunova kunne gjennom analyser av satellittbilder finne at fem nye øyer hadde smeltet fram fra under Nansenbreen i Nordishavet. Foto: GUMRF.RU Vis mer

Migunova gjorde oppdagelsen i forbindelse med sluttoppgaven sin på studiet, skriver BBC. Hun bestemte seg for å foreta en grundig analyse av Novaja Zemlja-skjærgården i Nordishavet.

- I dette området hadde ekspedisjoner tidligere funnet geografiske gjenstander i perioden 2015 til 2016, skriver det russiske forsvarsdepartementet.

De legger til at funnene var blitt gjort som følge av smeltende isbreer, og at det den gang ikke ble utelukket at det kunne bli gjort flere funn der.

Migunova hadde med andre ord pekt seg ut et lovende område å lete i.

Og til slutt fant hun det hun lette etter. Smeltende fram fra under Nansenbreen oppdaget hun de fem små øyene.

Fikk æresdiplomog jobb

BLE BELØNNET: Marina Migunova både et spesielt æresdiplom og jobbbtilbud etter oppdagelsen sin. Foto: GUMRF.RU
BLE BELØNNET: Marina Migunova både et spesielt æresdiplom og jobbbtilbud etter oppdagelsen sin. Foto: GUMRF.RU Vis mer

Migunova mottok et spesielt æresdiplom fra Russian Hydrographic Society (underlagt den russiske marinen, journ.anm.) for oppdagelsen sin. Etter studietida fikk hun også tilbud om jobb.

- Marina Migunova jobber nå som ingeniør for den oseanografiske målingstjenesten i den nordlige flåten, skriver det russiske forsvarsdepartementet.

Det arktiske fakultetet ved Admiral Makarov State Maritime Academy i St. Petersburg benytter seg jevnlig av satellittbilder for å registrere endringer i kystregionene av de arktiske skjærgårdene til Novaya Zemlya og Franz Josef Land.

Akademiet sier at dets spesialister fant mer enn 30 nye øyer, bukter og andre geografiske gjenstander der i perioden 2015 til 2018.