Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kartlegger Napster-brukere

Plateselskapene er lei av den utbredte kopieringen av musikk over Internett. Nå registrerer selskapene Napster-brukerne. Men nordmenn går fremdeles fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av programmet Napster kan nettbrukere fra hele verden bytte musikk over Internett. Plateselskapene jobber hardt for å stoppe tjenesten. Nå registrerer plateselskapenes bransjeorganisasjon Ifpi hvilke IP-adresser som kobler seg opp til Napster. En IP-adresse er datamaskinens fingeravtrykk, og det er en smal sak å spore opp brukeren fra IP-adressen.

- Vi har overvåket Napster lenge, og har sett hvem de svenske brukerne er. Men vi har ingen planer om å offentliggjøre navn, sier Magnus Mårtensson, jurist i Ifpi i Sverige til avisa Everyday ifølge Aftonbladet.

- I utgangspunktet kan vi politianmelde forholdene, og la politiet finne ut eksakt hvem Napster-brukerne er, sier han.

Overvåkingen skjer fra Ifpis hovedkvarter i London.

Nytt i norden

Men nordmenn slipper fremdeles unna.

- Vi kartlegger alle som laster opp og legger ut musikk ulovlig på hjemmesider på Internett. Enten gir vi dem en advarsel, eller så anmelder vi dem, sier direktør Sæmund Fiskvik i Ifpi Norge til Dagbladet.no i kveld.

- Men vi kartlegger ikke hvilke nordmenn som bruker Napster. Vi har nok å gjøre uansett, sier han.

Jurist Inger Elise Mey i Tono, rettighetsorganisasjonen for komponister og tekstforfattere, sier til Dagbladet.no at hun ikke er ukjent med at plateselskapene kartlegger Napster-brukere.

- Men det er nytt at de gjør det i Norden. Uansett er det enkelt å se IP-adresser på Napster. De brukerne som ble sperret ute etter å ha tilbudt Metallica-sanger, ble utestengt på bakgrunn av IP-adressen sin, sier hun.

Enormt utvalg

Da Dagbladet.no var inne på Napster klokka 2028 i kveld var det 749 357 MP3-låter tilgjengelig. Det tilsvarte 3,1 terrabyte med musikk.

Et søk på «Prima Vera» ga oss over hundre låter vi kunne laste ned. Vi fikk også tilbud om over hundre sanger med Sissel Kyrkjebø, og 19 låter av gruppa Turboneger. Hvor mange sanger det er av mer populære artister, som Madonna, Britney Spears og Beatles, finnes det ingen oversikt over.

BREDT UTVALG: Napster er enormt populært, og har rundt 22 millioner brukere fra hele verden.