Saluttulykken:

Kartlegger om salutt-ulykke var lovbrudd

Mann måtte amputere armen etter ulykke på 17. mai. Nå kartlegger politiet om ulykken skyldes brudd på Brann- og eksplosjonsvernloven.

SALUTTULYKKEN: Mannen i 50-åra som fikk armen revet av på et 17.mai-arrangement i Mysen ble fraktet i ambulanse til Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Marly Jesus Cortes
SALUTTULYKKEN: Mannen i 50-åra som fikk armen revet av på et 17.mai-arrangement i Mysen ble fraktet i ambulanse til Ullevål sykehus i Oslo. Foto: Marly Jesus CortesVis mer

Under fredagens tradisjonelle 17. mai-arrangement på Høytorp fort i Mysen, ble en mann i 50-åra skadet.

Mannen, som fikk armen revet av under avfyringen av en salutt, er fortsatt innlagt på Ullevål sykehus.

Gjør kriminaltekniske undersøkelser

Politiet har nå startet etterforskning av ulykken.

Politiadvokat Nicolas Amilien Simon ved Øst politidistrikt, forteller til Dagbladet at de skal foreta vitneavhør og at det er iverksatt kriminaltekniske undersøkelser av ammunisjonen som ble brukt under arrangementet.

Han forteller videre at Politiets kriminaltekniske avdeling samarbeider med eksperter fra Forsvaret.

- Forsvaret skal sammen med politiets kriminaltekniske avdeling undersøke om det er indikasjoner på at ammunisjonen som ble brukt er av militær eller sivil opprinnelse.

- Politiet ønsker å kartlegge om ulykken skyldes brudd på Brann- og eksplosjonsvernloven, særlig forskriften om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff, sier Simon.

- For tidlig

Foreløpig er ikke undersøkelsene ferdige. Simon opplyser at politiet venter på resultatet av undersøkelsene.

- Dersom politiet finner brudd på forskriften og skyldkravet er oppfylt vil påtalemyndigheten påstå ilagt en strafferettslig reaksjon, forteller Simon.

Han bemerker at det på nåværende tidspunkt er for tidlig å si noe mer konkret.

Måtte amputere armen

Det var under et 17. mai-arrangement i Mysen ulykken skjedde. Hvert år fyrer entusiaster av 21 skudd med de gamle kanonene ved flaggstanga på Vestre høyde klokka 12.00.

Ifølge politiets opplysninger gikk en av løsgranatene av under lading av en kanon.

Mannen måtte amputere armen fra albuen og ned, og operasjonen skal ha vært vellykket, ifølge NRK.

- Går bra etter forholdene

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, forteller til Dagbladet mandag kveld at han var til stede da ulykken skjedde.

- Etter forholdene går det bra med de involverte, men det var selvsagt spesielt at det skjedde på nasjonaldagen, med så mange tilskuere til stede.

FØRSTEHJELP: Den skadde mannen i 50-åra fikk raskt førstehjelp av sine kolleger i Foreningen for Høytorp fort. Foto: Marly Jesus Cortes
FØRSTEHJELP: Den skadde mannen i 50-åra fikk raskt førstehjelp av sine kolleger i Foreningen for Høytorp fort. Foto: Marly Jesus Cortes Vis mer

Unaas forteller videre at det kom fire skudd fra kanoen, men at det ble stille etter det femte.

- Det var et lokalsamfunn som var samlet. Så selvsagt hadde mange kjennskap til de berørte og det hele kom veldig nært.

Ordføreren skryter samtidig av arbeidet som ble gjort rett etter ulykken skjedde.

- Jeg vil si at alle fulgte prosedyrene. Folk tok grep umiddelbart og det ble gjennomført førstehjelp i løpet av få sekunder, sier han, og fortsetter:

- Også ambulanse og nødetater ble varslet i løpet av 30 sekunder, og politiets innsatsleder var på plass på 6 minutter. Det var også den første ambulansen.

Ordføreren tror det er mye av grunnen til at det hele ikke gikk verre.

- Skulle aldri ha skjedd

Også en annen mann ble skadet under arrangementet på fredag. Han er nå utskrevet fra sykehuset, opplyser Jostein Flåøien, lederen i Foreningen for Høytorp fort.

DEL AV FEIRINGEN: Salutten på Høytorp fort er en årviss tradisjon under 17. mai-feiringen i Mysen. Foto: Marly Jesus Cortes
DEL AV FEIRINGEN: Salutten på Høytorp fort er en årviss tradisjon under 17. mai-feiringen i Mysen. Foto: Marly Jesus Cortes Vis mer

Han sier videre at det på nåværende tidspunkt er umulig å si hvorfor ulykken skjedde.

- Ulykken skulle aldri ha skjedd. For oss er det uforklarlig.

Han forteller at hendelsen etterforskes av politiet og at de foreløpig avventer svar.

I går møttes de involverte, pårørende, psykososialt kriseteam, brann og redning, kommunelegen og ordføreren for å prate om hendelsen.

- Vi prøver å ivareta oss selv og de rundt oss, forsikrer Flåøien.

Høytorp fort var blant Norges mest betydningsfulle festningsanlegg, og var i aksjon under kampene mot tyskerne i 1940. Fortet ble nedlagt i 1994, og er i dag eid av Eidsberg kommune. Foreningen for Høytorp fort driver museum på stedet.