Kartverket siktet etter Rocknes- forliset

Umerket grunne kan havne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsadvokaten i Hordaland har tatt ut siktelse mot Statens Kartverk etter Rocknes-forliset i Vatlestraumen januar i fjor, der 18 sjømenn omkom.

Etter forliset kunne Dagbladet avsløre at undervannsskjæret bulkskipet grunnstøtte mot, ikke var avmerket på offentlige sjøkart. Det til tross for at kartverket for flere år siden registrerte grunnen under oppmålinger av skipsleia.

Oppdagelsen ble heller ikke varslet i den månedlige publikasjonen «Etterretning for Sjøfarende», hvor viktig informasjon om blant annet nyoppdagede skjær, grunner og andre spesielle forhold blir formidlet ut til sjøfarende.

Politiet mener Sjøkartverket ikke hadde sørget for tilstrekkelig informasjon til de sjøfarende om forholdene i Vatlestraumen, og mener kartverket har vist grov uforstand i tjenesten.

- Uskyldig

- Vi kan ikke kommentere siktelsen. Vi vil utarbeide en redegjørelse for statsadvokaten før han fatter en avgjørelsen, sier direktør Frode Klepsvik ved Statens sjøkartverk.

Sjøkartverket har tidligere forklart seg om de aktuelle kartene under sjøforklaringen etter Rocknes-forliset.

- Uavhenguig av siktelsen - i forbindelse med sjøforklaringen - har vi gått grundig gjennom egen prosedyrer og rutiner. Vi har konkludert med at det ikke foreligger magler eller avvik som tilsier tiltak fra vår side, sier Klepsvik til Dagbladet.no.

18 DØDE: Bulkskipet Rocnes kantret 19. januar i fjor, og tok med seg 18 sjømenn i døden. Nå siktes Statens Kartverk for å ha utvist grov uforstand i tjenesten ved å ikke varsle om den undersjøiske grunnen skipet grunnstøtte mot. Foto: Scanpix
18 DØDE: Bulkskipet Rocnes kantret 19. januar i fjor, og tok med seg 18 sjømenn i døden. Nå siktes Statens Kartverk for å ha utvist grov uforstand i tjenesten ved å ikke varsle om den undersjøiske grunnen skipet grunnstøtte mot. Foto: Scanpix Vis mer

Sjøkartverket har tidligere fastholdt at det aktuelle kartet er utarbeidet i henhold til konvensjoner for internasjonale standarder.

UMERKET: Til tross for at Statens Kartverk visste om grunnen Rocknes traff, var den ikke merket på sjøkart eller varslet om i kartverkets bulletiner.